Alattomos tüdőbetegség - Veszélyeztetett dohányosok

A COPD kifejezés egyre többeknek cseng ismerősen, ugyanis modern világunk egyik leggyorsabban terjedő betegsége. Az USA-ban 1982 és 1995 között több mint 40%-kal nőtt az előfordulása! Figyelemre méltó az is, hogy egyre több áldozatot szed...

COPD, dohányzás, tüdőbetegség | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):66-67   Celsus Kft. | Réthy, Á.
A COPD leszázalékolási okként a legtöbb országban a 2-5. helyen szerepel. Magyarországon a tüdőgyógyászok hozzávetőleg 200 000-re becsülik a betegek számát. Sajnos közülük csak kevesen fordulnak orvoshoz...

COPD = a hörgők fokozatos beszűkülése

A COPD angol rövidítés: Chronic Obstruc-tive Pulmonary Disease. Magyarra fordítva idült, elzáródásos tüdőbetegséget jelent. A betegség során idült hörghurut alakul ki. Megbénulnak, majd elpusztulnak a hörgőket borító csillószőrök, ezáltal romlik a tüdő öntisztulása. Ezzel párhuzamosan egyre több nyáktermelő mirigy alakul ki, ami nagyobb mennyiségű, sűrű hörgőváladékot állít elő. A váladék a csökkent csillószőrműködés miatt pang a tüdőben, beszűkíti, majd elzárja a kisebb légutakat. A légúti szűkületet fokozza, hogy a gyulladásban lévő hörgőfal fokozottan érzékeny minden hatásra - füst, hideg -, s a benne lévő simaizomzat összehúzódásával reagál.

A pangó váladék könnyen befertőződik, gennyessé válik. A felszaporodó baktériumok és vírusok károsítják a tüdőléghólyagok falát, ahol a szervezet számára létfontosságú gázcsere a levegő és a vér között lezajlik. A sok apró léghólyagocska összeolvad, ami a felület jelentős csökkenését okozza. Ezt az állapotot tüdőtágulásnak nevezik.

A COPD tünetei

A kórfolyamatra az alattomos romlás jellemző. Az első jelentősebb tünetek megjelenésekor már komoly - és gyakran visszafordíthatatlan! - kórélettani elváltozások állnak fenn.

Jegyezzük meg! Az egyetlen tünet hosszú ideig csak a köhögés, de ez a dohányosoknál amúgy is gyakori jelenség. Éppen ezért a beteg ennek legtöbbször nem is tulajdonít jelentőséget. A lassan kialakuló fáradékonyság, romló fizikai terhelhetőség sem feltűnő, ha a páciens nem sportol. Ebben a fázisban a légzésfunkciós értékek már jelentősen rosszabbak, mint a hasonló korosztályú, azonos nemű, egészséges emberek esetén.

A folyamat előrehaladtával a fulladás egyre jelentősebb lesz. Ez és az ismétlődő légúti fertőzések folyamatosan rontják az életminőséget. Végstádiumban a beteg nyugalomban is fullad, így gyakorlatilag ágyhoz és oxigénpalackhoz kötött.

Figyelmeztető jelek

A COPD tünetei:
- Gyakori, hurutos köhögés, főleg reggel.
- Fizikai terheléskor fulladás.
- Csökkent fizikai terhelhetőség, fáradékonyság.
- Gyakori, lázas hörghurut.

Tudta?
  • A cigarettafüstben 4000-nél több ártalmas anyag mutatható ki.
  • A dohányfüst megbénítja, majd idővel részben elpusztítja a csillószőröket.
  • A dohányzás elhagyásakor már 2-3 hét alatt csökken a gyulladás, és javul a tüdő öntisztulása.
A COPD és a dohányzás

A COPD és a dohányzás közötti szoros összefüggés ma már egyértelmű. A legtöbb beteg:
- középkorú
- erős dohányos
- férfi.

A passzív dohányosok és a poros környezetben huzamosabb ideig dolgozók is a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Szennyezett levegőjű nagyvárosokban többen betegednek meg, mint vidéken. Mai ismereteink szerint csak a dohányzásról való leszokással állítható meg a COPD romlása.

A betegség kialakulásában emellett örökletes tényezőket is feltételeznek, mivel gyakori a családi halmozódás.
Fontos tudnivaló!

Légzésfunkciós vizsgálattal elkülöníthető az asztma és a COPD. A vizsgálat során a páciens erőltetett kilégzést végez egy speciális készülékbe.

A műszer méri a kilélegzett levegő mennyiségét, a kiáramlás sebességét és időbeli dinamikáját. Emellett az érintett eredményeit összevetik a korosztályának megfelelő normál értékekkel is.

A vizsgálat alkalmas a különböző légúti betegségek elkülönítésére. A légzésfunkciós vizsgálat az asztma és a COPD diagnózisának is legfontosabb eleme.

Beszorult levegő

COPD-ben különösen a kilégzés nehezített, ezért a tüdőbe „beszorul” a levegő. A kilégzés végén is tágult marad a mellkas, ami rontja a légzésben részt vevő izmok hatásfokát. Súlyosabb esetben hordómellkas alakul ki.

A COPD kezelése

A gyógyszeres kezelés a betegség előrehaladott stádiumában nem nélkülözhető. Hörgtágítók, hurutoldók és szükség esetén antibiotikumok alkalmazásával javítható az életminőség és megelőzhető a súlyos tüdőgyulladás. Sajnos - az asztmával ellentétben - nem lehet tökéletesen helyreállítani a légzésfunkciós értékeket. Pusztán gyógyszerekkel nem lehet megállítani az állapotromlást. Tehát alapvető szerepe van az életmódváltásnak.

Legfontosabb! A dohányzás azonnali elhagyása. Ebben segíthet az akupunktúra, az elektromeridián módszer és különböző készítmények is.

Miután megszületett a diagnózis, a betegnek át kell gondolnia életvitelét. Ha korábban nem sportolt, kezdjen valamilyen kíméletes testmozgásba! Ehhez okvetlenül kérje ki orvos tanácsát! A rosszul megválasztott, erőltetett sport túlterhelheti az amúgy is igénybe vett szívét. Fontos a megfelelő légzőtorna elsajátítása, ez segíti a felgyülemlett váladék eltávolítását és a légzési segédizmok fejlesztését. A jóga és a tai chi is ideális alternatíva, mivel a pszichés ellazulást is segítik.

Jót tesz a friss levegő. Érdemes minél többet hegyvidéki környezetben időzni. Jótékony hatású a barlangterápia és a sókamra is.

A betegek előrehaladott állapotban kórosan lesoványodnak. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az egészséges, fehérjedús táplálkozásra.

Az oxidatív stressznek is kimutatható szerepe van a COPD kialakulásában és romlásában. Alapvető tehát a megfelelő antioxidáns-pótlás, ami csak részben fedezhető élelmiszerekből.

A légúti fertőzések gyakrabban és súlyosabb formában fordulnak elő COPD-s betegeknél. Ezek elkerülésére az immunrendszert kell erősítenünk. A beteg állapotától függően fizikai módszereket - váltott zuhany, szauna - és gyógynövényeket is alkalmazhatunk.

Kilátások…

A COPD lefolyása betegenként nagyon változó lehet. Természetesen nem mindenki lesz „légzési rokkant”, de Magyarországon is több százezer ember él együtt e kór valamelyik stádiumával.

A COPD megelőzése

Természetesen legjobb a bajt megelőzni. Minden aktív és passzív dohányosnak javasolt a légzésfunkciós szűrővizsgálat. Amennyiben jók az eredmények, a vizsgálatot elég évente megismételni. Kóros eredmény esetén feltétlenül szükséges az életmódváltás! Emellett fontos az általános orvosi kivizsgálás hagyományos és természetgyógyászati módszerekkel, mivel az esetleges kísérőbetegségek - diabetes, magas vérnyomás - kezeletlen esetben súlyosbítják a COPD lefolyását.

dr. Réthy Ágnes
| COPD, dohányzás, tüdőbetegség
2006-09-25 21:27:47
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop