Hirdetés

A macskák védenek asztma ellen

Korai gyermekkorban a macskákkal való együttélés 80 %-ra csökkenti az asztma kockázatát olyan gyermekeknél, akik genetikailag fokozott kockázatnak vannak kitéve.

asztma, genetikai tényező, házi kedvenc |

InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.


Az asztma a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség. Okait pontosan még nem tanulmányozták, de az biztos, hogy genetikai tényezők és a környezeti hatások játszanak szerepet a betegség kialakulásában.
Dán orvosok megvizsgálták a házi kedvencek hatását, mint környezeti tényező a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatában.
A Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban megjelent tanulmány 377 olyan gyermek adatait dolgozta fel, akinek az édesanyja asztmás. A genetikai vizsgálat 109-nél mutatott ki fokozott kockázatot. Különös figyelmet fordítottak a 17q21 kromoszóma szakasz elváltozására, mely az első életévben az asztma gyakoribb előfordulásával társul.

A vizsgálatban résztvevő 377 gyerek közül 281 nőtt fel háziállat nélkül. A többieknek volt kutyájuk, macskájuk, vagy mindkettő. A kutatók pormintákat vettek az ágyneműből, és meghatározták bennük az állati allergének mennyiséget.

A gyermekeket hat havonta rendszeresen megvizsgálták, egy hónapos koruktól hét éves korukig, majd követték őket 12 éves korukig.

Összesen 85 gyereknél diagnosztizáltak asztmát a vizsgálat során. Meglepő volt, hogy azoknál a gyermekeknél, akik macskával együtt nőttek fel, 80 %-ban ritkább volt az asztma előfordulása, mint a többieknél.

Az ágyneműben található macska allergének magas szintjénél a kockázat csak kb. 20 % volt, alacsonyabb allergén szint esetén ennél nagyobb, akár a kétszerese is. A tüdőgyulladás vagy asztmás tünetek megjelenése az első három évben a magasabb allergén szint esetén alacsonyabb volt.

Azoknál a gyermekeknél akik genetikailag nem voltak fokozottan veszélyeztetettek, nem találtak összefüggést a betegség és a macskák között. A kutyákkal való együttélés esetében ugyanúgy nem találtak összefüggést.

Az eredmények szerint a macskákkal való együttélés védő mechanizmusként szóljál olyan gyerekek számára, akiknél fokozott az asztma örökletes kockázata. Még nem egészen világos, hogy ez a mechanizmus pontosan hogyan működik. Nyilvánvaló feltételezés, hogy a macska allergének az immunrendszert serkentik, hogy jobban tudjon védekezni a tüdőgyulladás és az asztma ellen.

A közeljövőben a tiszta macska allergénnel végzett kezelés nyilván szóba jön majd, hasonlóan az állatszőr allergia elleni deszenzibilizáló kezeléshez. Ennek előfeltétele további vizsgálatokkal kideríteni az állati allergéneknek a csecsemő immunrendszerére gyakorolt hatását, annak pontos mechanizmusát.

asztma, genetikai tényező, házi kedvenc

2018-01-25 14:05:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop