Hirdetés

A mediterrán diéta és az asztma

Egy brit, görög és spanyol kutatókból álló csoport közel 700, Krétán élő gyerek bevonásával vizsgálta a mediterrán diéta hatását az asztmára.

asztma, mediterrán diéta |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

{IMG_2}}

Kép: Parade

A kutatók arra a kérdésre keresték a választ, miért van az, hogy azok a gyermekek, akik Európa bizonyos részein, például Nagy-Britanniában élnek, asztmások lesznek, míg mások, például a Krétán élők nem. Lehetséges-e, hogy az étrend fontos szerepet játszik ebben?

Megvizsgálták az asztmás tünetek, illetve a poratka, valamint a kisállatok által okozott szénanátha előfordulását. A 7-18 év közötti gyerekek szüleit megkérdezték, a felsorolt 58 ételt milyen gyakran fogyasztják. Az élelmiszereket 9 kategóriába osztották: zöldség, gyümölcs, diófélék, halak, gabonafélék, tejtermékek, húsok, szárnyasok, valamint margarin és olaj.

A mediterrán diétáról köztudott, hogy igen gazdag zöldségben és gyümölcsben, és telített zsírokat csak kis mennyiségben tartalmaz.

Krétán meglehetősen gyakori a bőrallergia, a teszteknél a gyermekek reagáltak például az olyan allergénekre, mint a poratka; a légzőszervi allergia, az asztma és a szénanátha azonban nem fordult elő.


A kutatók megállapították, hogy a gyerekek 80 százaléka naponta legalább kétszer fogyasztott friss gyümölcsöt, és több mint kétharmaduk friss zöldséget is. A narancs, alma, paradicsom és szőlő mindennapos fogyasztása védő hatásúnak bizonyult az asztmás fulladás és a szénanátha ellen.

A szerzők szerint a vörös szőlő héja nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, valamint egy gyulladáscsökkentő polifenolt. Az E-vitaminban gazdag dió az asztmás rohamot akadályozza meg. A dió sok magnéziumot is tartalmaz, amely más kutatások szerint szintén védő hatású az asztma ellen.

A vizsgálat kiemeli, hogy az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó ételek jó hatással vannak az egészségre.

asztma, mediterrán diéta

2023-05-17 10:27:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop