Asztma

Az asztma olyan állapot, amelyben egyes, gyulladást okozó ingerekre adott fokozott válaszreakció váltja ki a légutak visszafordítható szűkületét.

asztma | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az asztma mintegy 10 millió amerikait érintő, egyre gyakoribb megbetegedés. 1982 és 1992 között az asztmás betegek száma 42%-kal emelkedett. A betegség úgy tűnik egyre súlyosab formában jelentkezik, ami egyre több ember kórházi elhelyezését teszi szükségessé. 1982 és 1992 között az asztma okozta halálozás 35%-kal emelkedett az USA-ban.

Okok

Az asztmás betegben olyan ingerek hatására is szűkülnek a légutak, amelyek egészséges emberek légutaiban nem okoznak szűkületet. A szűkületet sokféle inger kiválthatja: virágpor (pollen), házipor atkák, állati szőr, füst, hideg levegő és fizikai terhelés. Az asztmás rohamban a hörgők simaizomzata összehúzódik, a légutakat borító nyálkahártya a gyulladás következtében megduzzad és nyákot választ ki a légutakba. E jelenségek szűkítik a légutakat (ezt nevezzük bronchokonstrikciónak), a szűkület pedig arra készteti a beteget, hogy erőteljesebben lélegezzen.

Úgy gondolják, hogy a légutak szűkületének kiváltásában a légutak egyes sejtjei - különösen a hízósejtek - játszanak szerepet. A bronchusokban mindenütt megtalálható hízósejtek kémiai anyagokat, ún. hisztamint és leukotriéneket szabadítanak fel, amelyek a simaizmok összehúzódását idézik elő, növelik a nyák kiválasztását, és elősegítik, hogy bizonyos fehérvérsejtek az érintett terültre vándoroljanak. A hízósejteket a fenti vegyületek felszabadítására olyan anyagok serkentik, amelyeket a szervezet idegenként ismer fel (allergének), mint például a virágpor, házipor atkák, vagy állati szőrök. Az asztma azonban gyakori és súlyos formában zajlik sok olyan emberben is, akiknél nem mutatható ki érzékenység meghatározott allergénre. Asztmásokban a fizikai terhelés és a hideg levegő belégzése is hasonló reakciót vált ki. A stressz és az izgalom szintén hisztamin és leukotriének felszabadítására késztetheti a hízósejteket. Az eozinofil sejtek - az asztmás betegek légutaiban található másik fehérvérsejt típus - további vegyületeket szabadítanak fel, beleértve a leukotriéneket és egyéb légúti szűkületet előidéző anyagokat.

Tünetek és szövődmények

Az asztmás rohamok gyakorisága és súlyossága különböző lehet. Néhány asztmás beteg alkalmankénti rövid, enyhe nehézlégzéses epizódoktól eltekintve többnyire tünetmentes. Mások szinte állandóan köhögnek, sípolnak és súlyos rohamokat élnek át vírusos megbetegedés után, fizikai terhelésre vagy allergének, irritáló anyagok hatására. Sírás vagy nagy nevetés szintén előidézheti a tüneteket.

Az asztmás roham kezdődhet hirtelen, sípoló légzéssel, köhögéssel és nehézlégzéssel. A sípoló légzés leginkább kilégzéskor észlelhető. Máskor az asztmás rosszullét lassan alakul ki, fokozatosan súlyosbodó tünetekkel. Az asztmás beteg mindkét esetben általában nehézlégzést, köhögést vagy mellkasi szorítást érez először. A rosszullét percek alatt megszűnhet, de órákig, napokig is eltarthat. A nyak vagy a mellkas viszketése korai jel lehet, különösen gyermekeknél. Esetenként éjszakai vagy terhelésre jelentkező száraz köhögés lehet az egyetlen panasz.

Az asztmás rosszullét alatt a súlyosbodó nehézlégzés szorongást okozhat. A beteg ösztönösen felül és előrehajlik, a nyak- és mellkasizomzatot használva a légzés segítéséhez, de még így is küzd a levegőért. A fizikai megterhelés és izgalom miatt gyakori az izzadás.

Súlyos rohamban a beteg egy levegővétellel csak néhány szót tud kimondani. A sípoló hang akár csökkenhet is, mert a levegőáramlás csaknem megszűnik a tüdőben. A zavartság, közöny és a bőr kékes elszíneződése (cianózis) azt jelzi, hogy a beteg oxigénellátása súlyosan csökkent, és sürgős kezelést igényel. A legtöbb beteg még a súlyos asztmás rohamból is teljesen felépül.

Ritkán néhány léghólyag (alveolus) elszakadhat, ezért levegő gyűlhet össze a mellhártyaűrben (a tüdőt borító hártya két rétege közötti üreg), vagy a mellkasban helyet foglaló szervek körül. A fenti szövődmények súlyosbítják a nehézlégzést.

| asztma
2009-02-02 16:16:32
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop