Asztma gyermekkorban

A krónikus légúti megbetegedésben szenvedő gyerekek számára a magashegységben vagy a tengerparton eltöltött kúra csodákkal ér fel, s nagymértékben segíti őket egészségük helyreállításában.

gyermek, asztma | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.
A statisztikák szerint minden nyolcadik iskolás gyereket érint a hörgőasztma, s számuk egyre nő. A csemeték nemcsak fizikailag, de lelkileg is igen leterheltek, és intenzív gondozást igényelnek, mert meg kell tanulniuk együtt élni betegségükkel. Az asztma gyakran sajnos nem gyógyítható, de a tünetek jól kezelhetők. A személyre szabott gyógyszeres terápia mellett nagy segítséget jelenthetnek a klímakúrák.

MAGAS HEGYEK, TENGERPART

Régi tapasztalat, hogy a "levegőváltozás" éppen bizonyos betegségben szenvedő gyerekekre lehet nagy hatással. A megszokottól eltérő magaslati fekvés, a levegő magasabb nedvességtartalma, más hőmérséklet, több légmozgás, erősebb napsugárzás - s a szervezet máris reagál: az idegtevékenység, az anyagcsere és a vérkeringés alkalmazkodnak az "új" helyzethez.

A krónikus légúti megbetegedésekben (hörghurut, hörgőasztma) - vagy az olyan bőrbetegségben, mint a neurodermitis - szenvedő gyerekekre a tengernél vagy a magashegységben eltöltött klímakúra nagyon jó hatással lehet. A kúra különösen a hidegebb hónapokban, ősszel, télen és tavasszal áldásos.

A magashegység hűs levegője vagy az Északi- és Keleti-tenger friss szele egyszerre kímélő és izgató hatású is. Kímélő hatását a friss, hűvös levegő asztmás gyerekeknél úgy fejti ki, hogy mélyebb légzésre ösztönöz, így a tüdő jobban "szellőzik", s javul a szervezet oxigénellátása. Neurodermitis esetén a hűvös levegő enyhíti a viszketési ingert, s a bőr jobban regenerálódhat. A szél és a hideg izgató hatására, például tengerparti sétáknál, a szervezet megedződik. A hideg hőingerként hat: javítja a vérellátást, aktiválja az anyagcserét, felélénkíti az immunrendszert, s megedzi a szervezet hőháztartását. A szövetekből anyagok kerülnek fokozott mennyiségben a véráramba (például cortisol), amelyek gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A hidegingerre sok ember megnövekedett fertőzéshajlammal reagál. A klímakúra idején a szervezet újra megtanulhatja, hogyan alkalmazkodjon optimálisan a kívülről érkező ingerekhez.

KEVESEBB POLLEN ÉS PORATKA

A hegyi, illetve tengeri klíma allergénszegény. Az északi-tengeri szigeteken a levegőben nemcsak hogy nincsenek káros anyagok, de szinte pollenek sem. A hegyekben a levegő pollentartalma a növekvő magassággal csökken, elsősorban azért, mert a faállomány szinte csak fenyőből áll. Ezenkívül ca. 1500m felett a poratkák már nem tudnak megélni, így aztán további allergiakiváltóval nem kell számolni.

A tengernél a hullámverés aerosolja különösen jól hat a légúti-, illetve a bőrbetegségek gyógyulási folyamatára. A levegőben található parányi tengervízcseppek sótartalma gyulladásgátló, feloldja a váladékot és nedvesíti a nyálkahártyát. A sótartalmú nedves levegő az orron keresztül eljut az alsó légutakba, a légcsőbe, a hörgőkbe, a parányi hörgőelágazásokba, és hozzájárul a nyálkahártya regenerálódásához. A sós vízcseppek a bőrön gondoskodnak arról, hogy az ekcémák hamarabb begyógyuljanak.

Gyógyklímás tényezőként a nap is fontos szerepet játszik. A helyesen adagolt napsütés (természetesen minden elővigyázatosság betartásával) nagyon pozitív hatással van a szervezetre: erősíti az immunrendszert és a szervezetet "ellenálló molekulák" és sejtek képzésére serkenti. Ezenkívül az UV-fény a szervezetet több gyulladásgátló cortisol termelésére ösztönzi. S végül a napsugarak hatására a csonterősség szempontjából fontos D-vitamin is képződik.

TEST ÉS LÉLEK REGENERÁLÓDÁSA

A klímakúra hatására a testi és lelki regenerációs folyamatok beindulnak, a panaszok enyhülnek, s a krónikus betegség gyógyulási esélyei növekednek. Fontos előfeltétel azonban a "kúraszabályok" pontos betartása.

Így például az Északi-tengernél télen vagy tavasszal eltöltött idő egy idősebb gyermek számára mindenképpen hasznos lehet, egy kisgyerek szervezetét azonban túlterhelné, mert ott a szervezetet érő izgató hatások túlságosan erősek. A kisgyermek számára egy enyhébb, keleti-tengeri klíma eredményesebb.

Minden gyermeket jól elő kell készíteni a kúrára: csak lassan, először rövid ideig tartó szabad levegőn való tartózkodással és óvatos kezelésekkel alkalmazkodjon a körülményekhez.

A kúrának legalább 4 hétig kell tartania ahhoz, hogy a szervezet és a lélek is tényleg át tudjanak állni. Akkor azonban valóban nagy eredményeket lehet elérni: a gyermekek stabilabbak, könnyebben ellenállnak a betegségeknek, jobb az étvágyuk, lelkileg kiegyensúlyozottabbak. A krónikus betegségben szenvedő gyerekeknek a kúra után kevesebb gyógyszerre van szükségük.

| gyermek, asztma
2002-07-25 12:31:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop