Asztmás betegek az allergiaszezon idején – van remény

A tavasszal a levegőben keringő pollen nagyobb gondot okoz, mintsem orrdugulást és könnyezést a sok millió allergiás számára, mert az allergia az asztma legáltalánosabb kiváltó oka. Sokan nem is tudják, hogy a pollenek vagy más allergének váltják ki az asztmájukat. Az igen súlyos allergiás asztmában szenvedőknek segíthet egy újfajta gyógyszer, amely az eddigiektől eltérő hatásmechanizmussal működik.

asztma, allergia, szénanátha, pollen | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Több mint 17 millió amerikai szenved asztmáéban, ebben a krónikus légzőszervi megbetegedésben, melynek tünetei az állandóan visszatérő tüsszögés, mellkasi nyomás, köhögés és nehéz légzés. Az asztma évente 5 ezer áldozatot szed, közel 2 millióan keresik fel a sürgősségi osztályokat, és félmillióan kerülnek kórházba.

1980 óta az asztmás esetek száma több mint kétszeresére nőtt. Az orvosok nem tudják pontosan, miért, de nő az allergiás megbetegedések száma is. Az asztmarohamokat sok minden kiválthatja, a testmozgás, a hideg levegő, a stressz vagy a vírusok, mégis, az esetek 60 százalékában az allergének a baj okozói.

Vannak egész éven át ható allergének, mint a háziállatok szőre, a poratka vagy a svábbogarak ürüléke, de a szabadban az allergiaszezon eljövetele megsokszorozza az asztmarohamokat, így a szakemberek felhívják a figyelmet a két betegség összefüggéseire.

Ha valaki tudja, hogy allergiás, sokat tehet annak érdekében, hogy megelőzze az asztma kialakulását.

Mindenki lehet érzékeny az irritáló anyagokra, például a nagy füstben mindenki köhög vagy könnyezik, de az asztmások túlérzékenyek, ők olyan dolgokra is reagálnak, amelyekre az egészségesek nem.

Itt egy veszélyes láncreakcióról van szó: valaki, akinek allergikus asztmája van, belélegez valamilyen allergén anyagot, mire az immunrendszer azonnal termelni kezdi az IgE nevű antitesteket. Az IgE az allergént az orr, a hörgők, és más helyek nyálkahártyájához köti, ami viszont bekapcsolja a gyulladást okozó vegyi anyagok, például a hisztamin vagy a leukotrienek termelését. Ha ezek a vegyületek bekerülnek a véráramba, nemcsak allergiás tüneteket okoznak, hanem az asztmásoknál a légutak megduzzadását, eldugulását is.

Minden asztmás betegnek szüksége van a légutakat tágító gyógyszerekre roham alatt, más gyógyszerekkel pedig megelőzhetők a rohamok. Az allergiás asztmásoknak meg kell tanulniuk, mely allergének váltják ki a rohamaikat.

Azok az antihisztaminok, amelyek az allergiás által kiváltott orrdugulásra jók, nem segítenek az asztmásokon.

Van azonban egy új szer, a Xolair, amely a várakozások szerint segíthet a súlyos allergiás asztmásokon. Az első anti-IgE kezelés, amely mintegy a harmadára csökkenti az asztmás rohamokat, úgy hat, hogy blokkolja az IgE okozta gyulladásos láncreakciót.

A gyógyszer meglehetős drága, évente 5-10 ezer dollár, a biztosítók azonban a rászorulók számára fedezik a költségeket.

A szert 2-4 hetente az orvos injekció formájában adja be a betegnek. Egyelőre csak 12 év fölöttieknek ajánlják, bár most kezdődtek a 6-11 éveseknél végzett klinikai kísérletek.

A Xolair nem hoz végleges gyógyulást a betegeknek, de blokkolja a fulladásos roham okát, ahelyett, hogy a már kialakult gyulladással venné fel a harcot.

Seattle Post Intelligencer
| asztma, allergia, szénanátha, pollen
2005-05-24 12:38:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop