Hirdetés

Asztmások nyáron

Nyáron a levegőben sok pollen kering, így nem csoda, ha jelentősen megnő a szénanáthások és az asztmás tünetektől szenvedő betegek száma.

asztma, pollen, allergia |

InforMed Hírek14   InforMed | Urbán, V.


Az asztma kezelésének célja, hogy a beteg normális életet éljen. Ehhez meg kell határozni a gyógyszerek pontos szedését, betartását, és fontos a beteg életének a betegséghez való igazítása.

Az asztma és tünetei

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával kezdődik. Ha a légutak izomzata túlérzékeny, a legkisebb ingerlő hatásra összehúzódik, és a nyálkahártyában fokozódik a váladéktermelés. A gátolt levegőáramlást a beteg légszomjként érzékeli, légzése szaporábbá, felületesebbé válik. A szűkült hörgőcskéken átáramló levegő sípoló hangot ad.

Kiváltó oka leggyakrabban valamilyen allergiás reakció (allergének jelenléte, a környezeti szennyezés, a dohányfüst, kipufogó gázok, ipari gázok, poratka, gombaspóra, háziállat allergénjei), esetleg vírusfertőzés, más légúti és egyéb betegségek is (reflux betegség, orrpolipok, orrmelléküreg-gyulladás, orrsövény-ferdülés, allergiás nátha). Ezen kívül létezik az asztmának olyan formája is, ahol a kórokot kimutatni nem sikerül.

Mit kell tenni asztmás rohamban?

Ha valaki asztmás rohamot érez, gondoskodjon a megfelelő gyorshatású inhalációs készítmény alkalmazásáról. Lehetőleg őrizze meg nyugalmát. Ha a kinti levegő tiszta (pollenmentes) és nem párás, nyisson ablakot és szellőztessen; majd vegyen fel egy olyan testhelyzetet, amelyben a légzés valamelyest könnyebb. Ez lehet ülő, vagy inkább álló testhelyzet, de semmiképpen se feküdjön le!

A tünetek elmúltával igyon sok vizet, mert a roham alatt sok folyadékot veszít a légutak felületén keresztül. Éjjelre ne vegyen be altatót, hogy felébredjen, ha rosszabbodna az állapota.

Ha a roham a szokott időn belül nem javul, kérjen orvosi segítséget!

Tanácsok asztmásoknak
  • Az esti kezelést soha ne hagyja ki. Fontos az asztmás roham gyógyszeres kezelése, a tünetek pontos követése.
  • A sós levegő belégzése segíti a nyák oldását, a hörgőcskék ellazulását. Sós levegő található sóbarlangokban, tenger mellett, sószobákban, de hasonló eredmény érhető el sópipa alkalmazásával is.
  • Sportoljon rendszeresen. Testedzés előtt mindig melegítsen be, és a testmozgást ne hirtelen hagyja abba. Fontos, hogy még a kezdeti stádiumban elkezdje a légzésjavító fizioterápiát, a légzőtorna megtanulását és rendszeres gyakorlását.
  • Az asztmás rohamot kísérő pánikreakciók kezelését segíti a jóga, relaxációs és légzéstechnikák elsajátítása.
  • Gondoskodjon a megfelelő folyadékbevitelről. Étkezzen asztma-ellenes diéta szerint, kerülje a magas hisztamin tartalmú ételeket. Túlsúly esetén a fogyás megkönnyíti a légzést.

Asztmaellenes diéta

Fogyasszon sok C-vitamin, béta-karotin, likopin, E-vitamin tartalmú friss gyümölcsöt és zöldséget, melyek antioxidáns hatásuk miatt csökkentik a gyulladást.

Egyen cink, mangán, szelén és magnézium tartalmú élelmiszereket (fehér húsok, sajtok, lencse, tojás, tej), és emellett érdemes csökkenteni a vörös húsok, máj, vese fogyasztását, ehelyett egyen rendszeresen omega-3 zsírsavakban gazdag halakat (pl. lazac).
Vegetáriánusoknak érdemes nyomelemeket tartalmazó komplex kiegészítőket szedni.

A koffein hörgőtágító hatású, de figyelni kell a bevitt koffeinadagra, mert a túl sok koffein az ellenkező hatást éri el!

Tartózkodni kell
  • olyan ételektől, melyek allergiát provokálhatnak,
  • a túlzott sóbeviteltől, mert az hörgőösszehúzó hatású,
  • az irritáló és allergizáló ételadalékoktól (pl. szulfitok, nátrium-glutamát, ételszínezékek),
  • aszpirin érzékeny személyeknek az omega-3 zsírsavaktól,
  • azoktól az élelmiszerektől, melyek tartósítószert tartalmaznak!

asztma, pollen, allergia

2017-05-28 22:06:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop