ÚJ

Asztma kórismje

Az asztma gyanúja elsősorban a beteg által elmondott jellemző tünetek alapján merül fel. Az asztma diagnózisát az ismételt spirometriás vizsgálat erősíti meg, amely órák vagy napok alatt ismételve a légúti szűkület oldódását, azaz visszafordítható jellegét mutatja. Ha az első vizsgálat alkalmával a légutak éppen nem szűkek, akkor a diagnózis úgy erősíthető meg, hogy a beteg az egészséges emberre hatástalan dózisú hörgőszűkületet kiváltó permetet (aeroszolt) lélegez be. Ha a belégzést követően a beteg légútjai szűkülnek, az asztma diagnózisa felállítható.


Asztma

Az asztma olyan állapot, amelyben egyes, gyulladást okozó ingerekre adott fokozott válaszreakció váltja ki a légutak visszafordítható szűkületét.


Csecsemőkori allergia

Az atópiás-asztmás megbetegedések gyakorisága az utóbbi években jelentősen megnőtt. A már csecsemőkorban elkezdődő betegség megelőzésének eredményességét mérték föl angol kutatók.


A közlekedés változásai Atlantában az Olimpiai Játékok alatt és ennek hatása a légszennyezettségre és a gyermekkori asztmára

Az atlantai olimpia idején a város vezetői erősen korlátozták az autóközlekedést.


Bejelentették az asztma génjének felfedezését

A Genome Therapeutics Corp. és a Schering-Plough Corp. bejelentették, hogy felfedeztek egy gént, amely asztmára hajlamosít. Ez az első eset, hogy a légzőszervi megbetegedésben szenvedők nagy populációjánál azonosították a gént.


Fertőzések és az allergia

Az utóbbi évtizedekben a gyermekkori betegségek eloszlása alapvetően megváltozott: a fertőzések száma és főleg súlyossága jelentősen csökkent, míg az asztma és az allergia gyakorisága megemelkedett.


Asztma és egerek

A gyermekkori asztma egyik fő okozói az egerek. Amerikai kutatók több mint hatszáz városi asztmás gyermeket vizsgáltak meg.


A hamburger és az asztma

Azok a gyerekek, akik sokat esznek gyorséttermekben, nagyobb eséllyel lesznek asztmások.


A légúti fertőzések védelmet nyújthatnak az asztma ellen

Annak, hogy számos országban emelkedett az asztmás gyerekek száma, nem feltétlenül a megnövekedett légszennyezettség és a környezeti ártalmak az oka, hanem, paradox módon a jobb általános egészségi állapot.


A tüdőbetegségek memóriaromlást okozhatnak

A krónikus tüdőbetegségek hosszútávon hatással lehetnek szellemi képességeinkre is, legalábbis ez derült ki egy új vizsgálatból. Olasz kutatók fedezték fel, hogy a krónikus bronchitises vagy emfizémás betegeknek hasonló nehézségeik támadnak a verbális memória terén, mint az Alzheimer-kóros betegeknek.


| | | | | | | | 9 | |

Web Design & Development Prowebshop