Legutóbbi cikkek

Mit mutathat meg tüdőnk egészségéről az MRI vizsgálat, a CT és a röntgen?

A COVID pandémia mindenkit ráébresztett arra, hogy mennyire fontos az egészségünk. Már korábban is tudtuk, de azóta még jobban bebizonyosodott, hogy milyen hatalmas segítség az orvosok számára a képalkotó diagnosztika (RTG, CT, MRI vizsgálatok). Igyekszünk kicsit jobban odafigyelni saját, és mások egészségére; tudatosabban törekszünk a prevencióra; komolyabban és nem félvállról vesszük szervezetünk jelzéseit.


Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a többi területen, ahol eddig kötelező volt a vizsgálat, nem lesz szükség hosszabbításra - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.


Emmi: átalakul a tüdőszűrés rendszere

Az előző évek adatai alapján jövő évtől megszűnne a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ugyanakkor a várhatóan januártól életbe lépő új rendelet értelmében célzottabb szűréseket szerveznének - mondta Kissné Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkárság egészségpolitikai főosztályvezetője szerdán az MTI-nek egy konferencia után.


Jövő áprilisban megszűnhet a tömeges tüdőszűrés rendszere

A tervek szerint a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés megszűnik, 2014. március 31. után már sehol nem lehetne elrendelni ezt a fajta "tömeges" szűrést - mondta az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője szerdán Budapesten.


Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el a tiszti főorvosok

Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el az illetékes tiszti főorvosok - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán. Az érintettek névre szóló értesítést kapnak.


Mellkasi műtét (torakotómia)

A torakotómia olyan műtét, mely során a mellkast felnyitják, hogy áttekintsék a belső szerveket, szövetmintát vegyenek laboratóriumi vizsgálatok céljára, valamint hogy kezeljék a tüdő, a szív és a nagyerek betegségeit.


Mellkastükrözés (torakoszkópia)

A mellkastükrözés a tüdők felszínének és a mellhártya üregének megtekintése vizsgáló csövön (torakoszkóp) keresztül. A mellkastükrözés hasznos lehet a mellhártya üregében összegyűlt folyadék eltávolításában.


Szívókezelés (hörgők)

Szívással a légcsőből és nagyobb hörgőkből váladék és sejtek nyerhetők. Mikroszkópos vizsgálathoz vagy köpettenyésztéshez történő anyagvételre használható, illetve ha a beteg nem tudja a váladékot jól kiköhögni, elősegíti a beteg légutainak tisztántartását.


Sprirometria

A légzőszervi megbetegedés felmérése során gyakran vizsgáljuk, hogy a tüdő mennyi levegőt képes befogadni, valamint, hogy a beteg mennyi levegőt és milyen gyorsan tud kilélegezni.


Mellkasi képalkotó vizsgálatok

A szokásos mellkasröntgen a beteg háta felől készül, de alkalmanként oldalirányú felvétellel egészítik ki. A mellkasröntgen jól ábrázolja a szív és a nagyerek kontúrját, és általában jelzi a tüdő, a környező területek és a mellkasfal (bordák) súlyosabb betegségeit.


1 |

Web Design & Development Prowebshop