ÚJ

Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a többi területen, ahol eddig kötelező volt a vizsgálat, nem lesz szükség hosszabbításra - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.


Emmi: átalakul a tüdőszűrés rendszere

Az előző évek adatai alapján jövő évtől megszűnne a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ugyanakkor a várhatóan januártól életbe lépő új rendelet értelmében célzottabb szűréseket szerveznének - mondta Kissné Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkárság egészségpolitikai főosztályvezetője szerdán az MTI-nek egy konferencia után.


Jövő áprilisban megszűnhet a tömeges tüdőszűrés rendszere

A tervek szerint a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés megszűnik, 2014. március 31. után már sehol nem lehetne elrendelni ezt a fajta "tömeges" szűrést - mondta az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője szerdán Budapesten.


Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el a tiszti főorvosok

Több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el az illetékes tiszti főorvosok - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán. Az érintettek névre szóló értesítést kapnak.


Szívókezelés (hörgők)

Szívással a légcsőből és nagyobb hörgőkből váladék és sejtek nyerhetők. Mikroszkópos vizsgálathoz vagy köpettenyésztéshez történő anyagvételre használható, illetve ha a beteg nem tudja a váladékot jól kiköhögni, elősegíti a beteg légutainak tisztántartását.


Sprirometria

A légzőszervi megbetegedés felmérése során gyakran vizsgáljuk, hogy a tüdő mennyi levegőt képes befogadni, valamint, hogy a beteg mennyi levegőt és milyen gyorsan tud kilélegezni.


Mellkasi képalkotó vizsgálatok

A szokásos mellkasröntgen a beteg háta felől készül, de alkalmanként oldalirányú felvétellel egészítik ki. A mellkasröntgen jól ábrázolja a szív és a nagyerek kontúrját, és általában jelzi a tüdő, a környező területek és a mellkasfal (bordák) súlyosabb betegségeit.


Mellkascsapolás

Mellkascsapolás során tű és fecskendő segítségével eltávolítják a mellkasi folyadékot (kórosan felgyülemlett folyadék a mellhártya két lemeze között),s amely így tovább vizsgálható. A mellkascsapolás elvégzésének két fő indikációja a tüdőszövet összenyomása következtében kialakuló nehézlégzés megszüntetése, és a váladékból vizsgálatok céljára történő mintavétel.


Mediasztinoszkópia

A gátortükrözés a mellkas két tüdő közötti területének (gátor - mediasztinum) közvetlen megtekintése, speciális vizsgáló eszközzel (mediasztinoszkóp). A mediasztinum tartalmazza a szívet, a légcsövet, a nyelőcsövet (özofágusz), a csecsemőmirigyet (tímusz), és nyirokcsomókat. A gátortükrözést csaknem mindig a nyirokcsomó-megnagyobbodás okának megállapítására vagy mellkasműtétet (torakotómia) megelőzően a daganat kiterjedésének meghatározására végzik.


Hörgőtükrözés

A gége (larinx) és a légutak megtekintése száloptikás csövön (bronchoszkóp) keresztül. A bronchoszkóp végén található világítás segítségével a vizsgáló orvos a nagyobb légutakon (hörgők) keresztül szemügyre veheti a tüdő belsejét.


1 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop