ÚJ

Cápa antitestet utánzó gyógyszer

Ausztrál kutatók remélik, hogy az idiopátiás (ismeretlen okú) tüdőfibrózis kezelésében hatásos lehet egy új gyógyszer, mely a cápák vérében lévő ellenanyag formáját utánozza. A mesterségesen előállított emberi fehérjét már sikerrel alkalmazták az előzetes teszteken.


Cryobiopszia – új eljárás a Tüdőklinikán

Új módszert vezettek be a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján, mellyel gyorsabb és biztonságosabb a diagnózis. Magyarországon körülbelül 3-5 ezer ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos beteg él, elsősorban rajtuk segít a cryobiopszia.


A tüdőfibrózis

Tüdőfibrózist számos megbetegedés okozhat. Kiválthatja mérgező anyagok, porok belégzése (szilikátok, aszbeszt, állati ürülék), a mellkasi szervek besugárzása daganatos betegség miatt, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásaként (methotrexat, cyclophosphamid, amiodaron, propranolol) is felléphet.


Szarkoidózis

A szarkoidózis a test különböző szerveiben sarjdaganat (kórosan felszaporodott gyulladásos sejttömeg - granulóma) képződésével járó megbetegedés. A szarkoidózis oka ismeretlen. Fertőzés, kóros immunválasz és öröklött tényezők kóroki szerepét feltételezik. Általában 20-40 éves kor között alakul ki, és az észak-európaiak, valamint az amerikai feketék között a leggyakoribb.


Pulmonális alveoláris proteinózis (fehérjegyülem a tüdőben)

A pulmonális alveoláris proteinózis ritka betegség, amelyben a tüdő léghólyagjai fehérjében (protein) gazdag folyadékkal záródnak el. A betegség általában a 20-60 év körüli felnőtteket érinti, akiknek ismert tüdőbetegsége korábban nem volt. A pulmonális proteinózis oka ismeretlen. Egyes esetekben a tüdőszövet hegesedik. A betegség súlyosbodhat, máskor nem változik vagy magától visszafejlődik.


Hisztiocitózis X

A hisztiocitózis X olyan betegségek csoportja (Letterer- Siwe-kór, Hand-Schüller-Christian-betegség, eozinofil granulóma), melyekben az elsősorban a csontban és a tüdőben felszaporodó, hisztiocitáknak nevezett kóros fagocita (bekebelező) sejtek, valamint az immunrendszer sejtjei közé tartozó eozinofilek felszaporodnak, és gyakran hegesedést okoznak.


Idiopátiás pulmonális hemosziderózis

Az idiopátiás pulmonális hemosziderózis (vaslerakódás a tüdőben) ritka, gyakran végzetes betegség, amelyben ismeretlen okból vér szivárog a tüdőbe a hajszálerekből. A betegség főleg gyermekeket érint, de felnőttkorban is kialakulhat.


Wegener-granulomatózis (tüdő)

A Wegener-granulomatózis esetenként végzetes megbetegedés, melyet csomókban (granulómákban) zajló súlyos gyulladás jellemez a vérerek falában (granulomatózus vaszkulitisz), a melléküregekben, tüdőkben, vesékben és a bőrben. Néhány esetben csak az orrüreg, a légutak és a tüdők betegszenek meg.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop