Hirdetés

Évente kétszer kell tisztítani a klímaberendezéseket

A klímaberendezéseket évente legalább kétszer - használati időszak előtt és után - kell tisztíttatni, ennek elmaradása egészségügyi problémákhoz vezet - írta a Magyar Idők pénteken.

klíma, klímaberendezés, legiolellózis |

MTI Hírek13 | MTI

Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Intézet levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának munkatársa elmondta azt is: fontos, hogy a lecsapódó nedvességet megfelelően vezessék el, mert a pangó víz a baktériumok, penészgombák, egyéb mikroorganizmusok melegágya. A klímaberendezés a pangó vizet a levegőbe porlasztja, ami Legionella-fertőzést is okozhat.

A fertőzés enyhébb formája a Pontiac-láz, ami influenzaszerű tüneteket okoz, de általában spontán gyógyul. Súlyosabb formája a legionellosis, amely elsősorban a tüdőt támadja meg, és akár halálos kimenetelű is lehet - mondta a szakember.

Magyarországon 2016 óta rendelet írja elő, hogy a fokozott kockázatot jelentő közegekben, például közfürdőkben, kórházakban, gyárakban, hűtőtornyokkal rendelkező létesítményekben, szociális intézményekben rendszeresen vizsgálják és szűrjék a Legionellát. Egy független laboratórium tavalyi átfogó mérésében a hűtőtornyokból származó 741 minta esetében 81-nél mutatta ki a baktériumot, ami 44 esetben meghaladta a figyelmeztetési szintet. Az ivóvízminták mintegy negyedében találták meg a kórokozót, és gyakoribb volt a figyelmeztető szint feletti eredmény is: 1048 vizsgált mintából 126 haladta meg ezt - írta a Magyar Idők.

klíma, klímaberendezés, legiolellózis

2018-06-16 23:24:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop