ÚJ

Légzési elégtelenség

A légzési elégtelenség olyan állapot, amelyben a vér oxigénszintje veszélyesen lecsökken, vagy a széndioxidszint veszélyesen megemelkedik.


A köhögés leggyakoribb okai

A köhögés a légutak szabaddá tételére szolgáló védekező mechanizmus. Nem mindig lehet eldönteni, hogy mi okozza, de vannak azért az egyes típusokra jellemző tünetek.


Kidobott pénz a köhögéscsillapítók szedése

Nincs bizonyíték arra, hogy az elhúzódó köhögés kezelésére szedett gyógyszerek bármilyen kedvező hatással járnának - állapították meg a Bázeli Egyetem kutatói tanulmányukban, mely a British Journal of General Practice című szakfolyóiratban jelent meg.


Köhögéscsillapítás

Ha por vagy váladék irritálja a torkunkat, köhögünk, így tisztítja ki a szervezet a tüdőt és a légcsövet. A nátha vagy az influenza okozta köhögés magától is elmúlik, de ha súlyosabb betegség a köhögés oka, kezelni kell. Többféle olyan módszer is létezik a köhögés csillapítására, amelyektől jobban érezzük magunkat.


A köhögés lassabban múlik el, mint ahogy az emberek gondolják

A köhögés elmúlása általában tovább tart, mint ahogy az emberek gondolják - állapították meg amerikai szakemberek, akik szerint az állapot enyhülésének várt és valós időtartama közötti eltérés könnyen arra sarkallhatja a betegeket, hogy antibiotikumot szedjenek, amely azonban nem gyorsítja a felépülés folyamatát.


Ha kevés a levegő… A fulladás és a légzési nehézség okai, terápiája

Nem kell ahhoz betegnek lennünk, hogy fulladjunk vagy légzési nehézségeink támadjanak, hiszen mindannyian végeztünk már fizikailag megterhelő munkát: cipeltünk mázsás szatyrokat, felgyalogoltunk a 7. emeletre, amikor rossz volt a lift vagy éppen futottunk a villamos után… A fizikai aktivitáson kívül a túlzott idegi, lelki igénybevétel, a kimerültség, a szorongás és a depresszió is okozhat fulladásérzést!


A hideg víz tüdővizenyőt okozhat úszóknál

A hideg vízben történő megerőltető úszás életveszélyes mértékben felszaporíthatja a tüdőben a folyadékot. Amerikai orvosok három matróz esetében vizsgálták ezt az összefüggést.
A megvizsgált matrózok mindegyike huszonéves. Mindhárman részt vettek egy előzetes felkészítő tréningen a Navy Seals- nél. Egyik résztvevő sem fogyaszt alkoholt és nem is dohányzik.


Zihálás

A zihálás a légvételek alatt hallható sípoló, zenei jellegű hang, melyet a légutak részleges szűkülete okoz.


Stridor

A stridor a légzés alatt, elsősorban belégzéskor hallható sípoló hang, mely a garat (farinx), a gége (larinx) vagy a légcső (trachea) részleges elzáródásának következménye. A stridor általában elég hangos, így a betegtől valamelyest távolabb is hallható, de többnyire csak mély belégzésben. A hangot a felső légutak szűkületén áthaladó turbulens légáramlás okozza. Gyermekekben a gégefedő gyulladása (epiglottitisz)H vagy a légutakba került idegentest okozhatja. Felnőttekben felső légúti daganat, tályog, duzzanat (ödéma) vagy a hangszalagok működési zavara lehet a kiváltó ok. A stridor az életet fenyegető sürgősségi állapot tünete lehet. Ezekben az esetekben egy csövet (tubust) kell a beteg orrán vagy száján keresztül a légcsőbe vezetni (tracheális intubáció) vagy a légcsövet megnyitva (tracheosztomia) közvetlenül kell a csövet az elzáródás mögé a légcsőbe vezetni, a levegő útjának biztosítása és a beteg életének megmentése érdekében.


Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom a mellhártyából, tüdőkből, mellkasfalból, és a mellkasban található, nem a légzőrendszerhez tartozó szervekből, különösen a szívből eredhet.


1 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop