A köhögés lassabban múlik el, mint ahogy az emberek gondolják

A köhögés elmúlása általában tovább tart, mint ahogy az emberek gondolják - állapították meg amerikai szakemberek, akik szerint az állapot enyhülésének várt és valós időtartama közötti eltérés könnyen arra sarkallhatja a betegeket, hogy antibiotikumot szedjenek, amely azonban nem gyorsítja a felépülés folyamatát.

Az Annals of Family Medicine című folyóiratban közölt tanulmány készítői telefonos felmérést végeztek 493, Georgia szövetségi államban élő felnőtt bevonásával. A résztvevőket arra kérték, hogy képzeljék el, amint 38 Celsius-fokos lázzal küzdenek, közben sárgás váladékot köhögnek fel, majd mondják el, hogy nagyjából mennyi idő elteltével számítanának a köhögés elmúlására.

A válaszadók összességében úgy vélték, hogy 7-9 napra lenne szükség az állapot megszűnéséhez. A kutatócsoport ezután 19 korábbi tanulmányt vont elemzés alá, amelyek azt vizsgálták, hogy pontosan milyen hosszú ideig is tart a súlyos köhögés elmúlása. Kiderült, hogy átlagosan 17,8 napra volt szükség a teljes felépüléshez.

A Georgiai Egyetemen dolgozó Mark Ebell által vezetett kutatócsoport szerint a páciensek valóságtól elrugaszkodott várakozásai arra sarkallhatják őket, hogy antibiotikumért forduljanak az orvosukhoz. Az antibiotikum azonban nem gyorsítja a felépülést, ellenben növeli a gyógyszerekkel szembeni ellenállást, mellékhatásokkal járhat, és nem utolsó sorban nagyon költséges is.

Mint arra a szakemberek rámutattak: a légúti fertőzések többségét vírusok okozzák, ám az antibiotikumok kizárólag a szervezetben megtelepedett baktériumokat célozzák meg. Szerintük a pácienseknek akkor kellene orvoshoz fordulniuk, ha vért köhögnek fel, nehezen lélegeznek, vagy egy hónapnál tovább tart, illetve rosszabbodik a köhögésük.
| köhögés, antibiotikum, gyógyszer
2013-01-15 22:21:54

Web Design & Development Prowebshop