A köhögés - mit tehetünk?

A köhögés időnként olyan kínzó méreteket ölthet, hogy betegségnek tekintjük, holott csak tünet, sőt valójában szervezetünk védekezőreflexe.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Hátterében többnyire náthavírusok okozta, influenzához hasonló fertőzés, megfázás áll. Okozhatja azonban súlyosabb betegség is: valódi vírusos influenza, bakteriális fertőzés vagy allergia. De irritálhat a dohányfüst, a por, a felszaporodott nitrogén, vagy más légszennyeződés is. Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a köhögés elhúzódik, lázzal vagy más kísérőjelenségekkel jár. 

A köhögés lehet száraz, hurutos, kaparó, vagy szörcsögő jellegű. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen köhögünk. Ráadásul attól függően, hogy éppen mi az alapbetegségünk..

Hurutos, vagy száraz?

A köhögés a szervezet védekezési reakciója: tisztán tartja, illetve megtisztítja a légutakat az idegen testecskéktől, váladéktól, baktériumoktól, irritáló anyagoktól. A köhögés akkor "rendeltetésszerű", ha felszakítja és kiüríti a szervezetből a váladékot, idegen, betegségkeltő anyagokat. A "produktív" (nyákos) köhögés megakadályozza a váladék felgyülemlését.

A zöldes-sárga köpet általában bakteriális fertőzésre utal. Ha a nyálkahártyák szárazak és irritáltak, váladék nélküli, "improduktív" köhögésről beszélünk. Ez nyers, ugatásszerű hanggal jár, és az állandó köhögési inger az éjszakai nyugalmat is elrabolja.

Gyakran jelentkezik hűléses betegség kezdetén, illetve napokig, sőt hetekig kísérő jelensége lehet egy múlóban lévő fertőzésnek is. A két, egymástól alapvetően különböző köhögés eltérő kezelést igényel: oldást, vagy csillapítást. Az egyik esetben az a célunk, hogy segítsük a légutak öntisztulási folyamatát, a másikban pedig, hogy csökkentsük a száraz, görcsös köhögést.

A váladék feloldása

A gyógynövény-terápia régóta foglalkozik a köhögés és más megfázásos megbetegedések kezelésével. A váladék felköhögését elősegítő növényi kivonatot tartalmazó jó köptetők szaponin- és illóolaj-tartalmúak, például az ánizs-, eukaliptusz- és kakukkfűolaj. Ezek a természetes anyagok a légutak hörgőmirigyeiben fokozzák a váladék kiválasztását, csökkentik a slejm felületi feszültségét, fokozzák a hörgők nyálkahártyáin a csillószőrök aktivitását.

Védjük a nyálkahártyát!

A náthavírusok esetenként leválasztják a nyálkahártya felső rétegét és szabaddá teszik az érzékeny idegvégződéseket. Ezek továbbítják a váladék, illetve az idegen testecskék által kiváltott ingereket az agy "köhögéscentrumába". A folyamat nyomán köhögési roham keletkezik. A növényi eredetű köptetők védőréteget képeznek az izgalmi állapotban lévő, sérült nyálkahártyán, és ez csökkenti a mechanikus ingereket

Ha köhög a gyerek

Nagyon lényeges a bőséges folyadékfogyasztás. Meleg, cukrozatlan gyógyteák és speciális készítményeket, például bodza-, áfonya- és más, meleg vízzel hígított gyümölcsleveket adjunk a gyereknek. De vigyázzunk, az erősen savas gyümölcslevek irritálják a nyálkahártyát.

A fentieken kívül tegyünk meleg (pl. krumplis vagy túrós) borogatást a gyermek mellkasára, illetve kenjük be a hátát hörgőgörcsoldó, köptetőbalzsammal. A nagyobb gyerekek inhalálhatnak is, de pszeudokrupp esetében ne alkalmazzunk illóolajokat.

Orvoshoz kell fordulni

  • csecsemők esetében azonnal, ha köhögnek,
  • kisgyerekek esetében akkor, ha magas láz vagy köhögési roham lép fel,
  • ha visszatérő, illetve egy hétnél hosszabban elhúzódó köhögésről van szó,
  • minden bizonytalan eredetű panasz esetén.
Ha hurutos a köhögés

Sokat segítenek a szaponint tartalmazó növények: Borostyánlevél: köptető és görcsoldó hatású. (Főzetként nem használható, csak gyári készítményként folyadék, ill. kúp formájában.) A bronchiális teákban és köptetők alapanyagaként használatosak a következő növények: kankalingyökér, -virág, földitömjéngyökér, árvacsalánvirág, szappanfű, kenderkefű. Magyarországon többféle sós, alkális ásványvíz kapható (például Parádi, Salvus). Ezek felmelegítve italként vagy inhalálószerként szintén oldják a lerakódást.

Ha a köhögés száraz

Tea vagy pasztilla formájában alkalmazva a következő növények csökkentik a köhögési ingert, a garattáji fájdalmat, kaparó érzést: izlandi zuzmó, mályvavirág és -levél, zilizgyökér, ökörfarkkóró, lándzsás útifű. A zilizgyökeret és a mályvát hidegen áztassuk, és alkalmazás előtt (mindig frissen készítsük) kicsit melegítsük fel. Mézzel édesítve, a főétkezések között adjuk a betegnek.


| köhögés, váladék, hurut
2020-09-30 12:04:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop