Kidobott pénz a köhögéscsillapítók szedése

Nincs bizonyíték arra, hogy az elhúzódó köhögés kezelésére szedett gyógyszerek bármilyen kedvező hatással járnának - állapították meg a Bázeli Egyetem kutatói tanulmányukban, mely a British Journal of General Practice című szakfolyóiratban jelent meg.

khögés, köhögéscsillapító | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.

A kutatók olyan randomizált klinikai vizsgálatokat dolgoztak fel, melyek résztvevői 3-8 hete köhögtek. Az egyik csoport gyógyszeres, a másik pedig placebo kezelést kapott.

Minden szóba jöhető készítményt számításba vettek, kivéve a hagyományos kínai orvoslásban használt szereket. A vizsgált szerek között volt az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére használt szalbutamol, és kodein tartalmú készítmények.

A placeboval összehasonlítva a gyógyszerek nem gyorsították fel jelentősen a gyógyulást, vagy javították a páciens állapotát, viszont 14 százalékuk tapasztalt mellékhatásokat: fejfájás, hányinger, mellkasi fájdalom. Néhány esetben a köhögés súlyosbodott.

A kutatók szerint nincs hatékony módszer az elhúzódó köhögés kezelésére. A gyógyszerek felírása helyett a háziorvosoknak meg kellene győzniük a betegeket arról, hogy a tünetek gyógyszer nélkül is enyhülni fognak.

Az angliai közegészségügyi szolgálat - Public Health England (PHE) – korábban már azt javasolta, hogy mézzel és forró italokkal kezeljék a torokfájást antibiotikum helyett.

Évente több mint négymilliárd dollárt (1121 milliárd forint) költenek az emberek recept nélkül kapható köhögés elleni gyógyszerekre világszerte, és a szakemberek szerint kevés kutatás foglalkozott eddig a piacon kapható összes készítmény kiértékelésével.

| khögés, köhögéscsillapító
2018-09-18 02:43:20

Web Design & Development Prowebshop