Légzési elégtelenség

A légzési elégtelenség olyan állapot, amelyben a vér oxigénszintje veszélyesen lecsökken, vagy a széndioxidszint veszélyesen megemelkedik.

légzési elégtelenség | InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A légzési elégtelenség létrejöhet a tüdő és a vér közötti elégtelen oxigén- és széndioxidcsere vagy a tüdő elégtelen légcseréje (ventilláció) következtében.  

Légzési elégtelenség kialakulásához vezethet bármely olyan állapot, amely a légzést vagy a tüdőket érinti. A narkotikumok és alkohol túladagolása olyan mély alvást eredményezhet, hogy a beteg légzése leáll és légzési elégtelenség alakul ki. További gyakori ok a légutak elzáródása, a tüdőszövet sérülése, a tüdőt körülvevő csontok és szövetek sérülése, és a normális belégzést segítő izmok gyengesége.

A légzési elégtelenség akkor is kialakulhat, ha a tüdő véráramlása kórossá válik, mint például tüdőembólia esetén. Ez utóbbi állapot nem zavarja a levegő ki- és beáramlását a tüdőbe, azonban az érintett tüdőterület vérellátásának meg szűnésével a szervezet nem vesz fel elegendő mennyiségű oxigént a levegőből, és nem ad le kellő mennyiségű széndioxidot. Légzési elégtelenség alakulhat ki olyan veleszületett rendellenességek következtében is, amelyekben a vér közvetlenül a testbe áramlik anélkül, hogy a tüdőn áthaladna.

Tünetek és kórisme

A légzési elégtelenség egyes tünetei a kiváltó októl függően változnak. Általánosan jellemző azonban, hogy az alacsony oxigénszint miatt cianózis alakul ki (a bőr kékes elszíneződése), a magas széndioxidszint pedig aluszékonyságot és zavartságot okoz. Az elzárt légutak zihálást és erőltetett légzést okozhatnak, a mérgezett vagy legyengült betegek fokozatosan kerülnek kómás állapotba.

Függetlenül attól, hogy a légzési elégtelenséget mi okozza, az alacsony oxigénszint végül megzavarja az agy és a szív működését, ezzel a tudati állapot romlását és rendezetlen szívműködést (aritmia) okozva halálhoz vezethet. A széndioxid felszaporodása a vér savassá válását okozza, amely az összes szervre hatással van, különösen a szívre és az agyra. A szervezet mély, gyors légvételekkel próbál megszabadulni a széndioxidtól, de ha a tüdő nem képes megfelelően működni, ez a légzési forma sem segíthet.

Ha a légzési elégtelenség fokozatosan alakul ki, a tüdőerekben megemelkedik a vérnyomás (pulmonális hipertenzió). Kezelés nélkül ez az állapot károsítja az ereket, később csökkenti a vér oxigénfelvételét, illetve terheli a szívet is, mindezzel keringési elégtelenséget okoz.

Kezelés

Kezdetben csaknem mindig oxigént kell adni. Általában az adagolt oxigén mennyisége a szükségesnél több, kivéve ha a beteg krónikus légzési elégtelenségben szenved. E betegek légzésszáma jellemzően csökken, ha az oxigénkezelés túlzott mértékű.

A kiváltó okot szintén kezelni kell. A fertőzés leküzdésére antibiotikumokat, a légutak tágítására hörgőtágítókat (bronchodilatátorokat) használnak. Más gyógyszerek is adhatók a gyulladás csökkentésére és a vérrögképződés megelőzésére.

Néhány súlyos beteg a légzés támogatásához gépi lélegeztetésre szorul. Műanyag csövet helyeznek az orron vagy szájon keresztül a légcsőbe; e csövet géppel kapcsolják össze, amely a tüdőbe préseli a levegőt. A kilégzés passzívan történik a tüdő rugalmas összehúzódásával.

A lélegeztetőgépek sokfélék, és a fennálló betegségtől függően számos lélegeztetési módszer használható. Ha a tüdő nem működik megfelelően a lélegeztetőgépen keresztül kiegészítő oxigén is adható. A gépi lélegeztetés életmentő lehet, amikor a beteg képtelen elegendő mennyiségű levegőt be- és kilélegzeni.

A szervezet folyadékegyensúlyát figyelemmel kell kísérni, és a tüdő, valamint a szív működési igényének megfelelően kell változtatni. A vér savasságát a megfelelő légzésszám biztosításával, valamint a savasságot közömbösítő gyógyszereléssel kell egyensúlyban tartani. Nyugtatószer adásával csökkenthető a szervezet oxigénigénye, és a légzés könnyebbé válik.

A tüdőszövet súlyos károsodásakor, így heveny légzési elégtelenség esetén (akut respirációs distressz szindróma), az orvosok gyakran kortikoszteroid adása mellett döntenek, amely csökkenti a gyulladást. Ezt a gyógyszert azonban nem indokolt rutinszerűen alkalmazni. A kortikoszteroidoknak számos mellékhatása lehet, beleértve az izomerő elvesztését. Általában azoknál érhető el vele a legjobb eredmény, akiknél ismert, hogy a tüdő vagy légutak gyulladását okozó betegségben szenvednek, mint az érgyulladás (vaszkulitisz), az asztma, valamint az allergiás reakciók.

| légzési elégtelenség
2020-03-11 17:11:50
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop