ÚJ

Új TBC gyógyszer

A világon elsőként fejlesztettek ki egy új, antibiotikumot nem tartalmazó gyógyszert a tuberkulózis kezelésére a Manchester Egyetem kutatói. A Journal of Medicinal Chemistry című folyóiratban publikált tanulmány szerint ez az első olyan nem antibiotikum alapú készítmény, amellyel sikerrel kezelték a tuberkulózist állatkísérletben.


Tbc-vel fertőzött dolgozó miatt oltanak be több mint száz óvodást Debrecenben

A jövő hét elején, hétfőn és kedden 123 óvodást oltanak be a debreceni Mesekert Óvoda három telephelyének 205 óvodása közül - tájékoztatta az intézmény vezetője pénteken az MTI-t.


Két tbc-fertőzöttet találtak a Szegedi Tudományegyetemen

Két tuberkulózissal (tbc) fertőzött hallgatót találtak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az intézmény mindenben segíti az egészségügyi hatóság munkáját – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatóság hétfőn az MTI-t.


Évente egymillió gyermek fertőződik meg tuberkulózissal világszerte

Évente nagyjából egymillió, vagyis a korábbi becslésekhez képest kétszer több gyermek kapja el a tuberkulózist világszerte - derült ki egy hétfőn megjelent tanulmányból, amely elsőként szolgáltat adatokat a gyógyszerrezisztens tébécés esetek számáról a fiatalokra vonatkozóan.


Kudarcba fulladt a tbc elleni új oltás első jelentős humán próbája

Kudarcba fulladt egy új, tuberkulózis elleni oltás első nagyszabású humán próbája, jelentősen visszavetve ezzel a fertőző betegség ellen vívott harcot.


Sikeresnek tűnik a világ tuberkulózis elleni harca

Lassan kezd visszaszorulni a "szegények betegsége": az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2011-ben tovább - 8,7 millióra - csökkent az új tuberkulózisos megbetegedések száma.


Szent-Györgyi-konferencia - A tuberkulózis evolúciójáról a tbc világnapján

A tuberkulózis evolúciójáról szóló szegedi nemzetközi tanácskozás szombati napján különleges évfordulós eseményre is sor került: megemlékeztek a tbc világnapjáról, amely Robert Koch német bakteriológus 130 évvel ezelőtti felfedezéséhez kapcsolódik.


Új gyógyszerekkel a TBC ellen

A legújabb, egyelőre fejlesztés alatt álló gyógyszeres kezelések, oltások és diagnosztikai eljárások nagy hatással lehetnek a betegség elleni harc alakulására, állítják amerikai kutatók. Egy matematikai modell segítségével szimulálták a délkelet-ázsiai tuberkulózisos betegek számának alakulását, és megállapították, hogy 2050-re az új megbetegedések számát 13-71 %-kal lehetne csökkenteni attól függően, hogy milyen intézkedéseket és mikor vezetnek be a helyi hatóságok.


A Nemzetközi Valutaalap kölcsönei és a tuberkulózis

A volt szovjet tagállamok és a közép- és kelet-európai országok által 1992 és 2002 között, a Nemzetközi Valutaalaptól (International Monetary Fund - IMF) felvett kölcsönök és a tüdőgümőkórnak (tuberkulózis, tbc-nek) tulajdonítható, jelentősen megnövekedett halálozási arány között, kutatási eredmények szerint, összefüggés áll fenn.


Ősi csontok segítik a TBC elleni harcot

Egy német, izraeli és palesztin tudósokból álló kutatócsoport a bibliai Jerikó városában talált ősi csontokat vizsgálja olyan nyomok után kutatva, ami segíthet a tuberkulózis elleni harcban.


1 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop