Új gyógyszerekkel a TBC ellen

A legújabb, egyelőre fejlesztés alatt álló gyógyszeres kezelések, oltások és diagnosztikai eljárások nagy hatással lehetnek a betegség elleni harc alakulására, állítják amerikai kutatók. Egy matematikai modell segítségével szimulálták a délkelet-ázsiai tuberkulózisos betegek számának alakulását, és megállapították, hogy 2050-re az új megbetegedések számát 13-71 %-kal lehetne csökkenteni attól függően, hogy milyen intézkedéseket és mikor vezetnek be a helyi hatóságok.

TBC, védőoltás, gyógyszer | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A kutatók azokat az új TBC gyógyszereket és eljárásokat vizsgálták, amelyek nagyrészt még jelenleg is fejlesztés alatt állnak. Azért választották a 11 országból származó délkelet-ázsiai régiót, mert itt eddig is több intézkedést sikerült hatékonyan bevezetni a TBC megfékezésére.

„Az eredmények azt mutatták, hogy a fejlesztés alatt álló oltóanyagok, gyógyszerek és diagnosztikai eszközök jelentősen csökkenthetik a betegség előfordulását, ezek kombinációban való alkalmazása pedig további szinergista hatást jelenthet.”

A szerzők számításai szerint az újszülöttek új oltóanyaggal való vakcinációja a betegség előfordulását 39-52 %-kal csökkentheti. Olyan gyógyszerek állnak fejlesztés alatt, amelyek hatékonyak a gyógyszeres kezelésre nem reagáló kórokozók ellen is, és rövidebb kezelési idő is elegendő a hatás kifejtéséhez. Ezek a betegség előfordulását 10-27 %-kal csökkenthetik. Új diagnosztikai eszközökre is számíthatunk, amelyek lehetővé teszik, hogy a páciensek hamarabb részesüljenek kezelésben. Ezek együttes alkalmazásával évente több mint 55 millió betegséget lehetne megelőzni, és a TBC-s esetek gyakorisága 71 %-kal csökkenhetne.

A TBC világszerte a legfőbb halálok a gyógyítható fertőző betegségek között, egyes becslések szerint a világ lakosságának egyharmadában jelen van a kórokozó lappangó vagy aktív formában.

Science Daily, kép: asa3.org
| TBC, védőoltás, gyógyszer
2009-08-10 09:32:26
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop