A Nemzetközi Valutaalap kölcsönei és a tuberkulózis

A volt szovjet tagállamok és a közép- és kelet-európai országok által 1992 és 2002 között, a Nemzetközi Valutaalaptól (International Monetary Fund - IMF) felvett kölcsönök és a tüdőgümőkórnak (tuberkulózis, tbc-nek) tulajdonítható, jelentősen megnövekedett halálozási arány között, kutatási eredmények szerint, összefüggés áll fenn.

TBC, IMF, Valutaalap | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
Brit kutatók azt találták, hogy a kölcsönök felvételével egyidejűleg 13.9%-kal nőtt az újonnan kórismézett tbc esetek aránya.

A kölcsönökkel kapcsolatos programok célja a makroökonómiai stabilitás és a gazdasági növekedés elérése. A Globális Fejlesztési Központ nemrég készült jelentésében azt javasolta, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól kölcsönző országok korlátozzák az egészségügyi és szociális kiadásaikat.

A kutatók a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet, a WHO által készített egészségügyi jelentések, a Világbank fejlődési indikátorai és a Nemzetközi Valutaalap adatai alapján egy statisztikai modellben vizsgálták, hogy a Nemzetközi Valutaalap programjaiba belépés és abból kilépés hogyan kapcsolódik a tbc esetek számának megszaporodásához és a megnövekedett halálozáshoz.

A kutatók természetesen, kíváncsiak voltak arra, hogy milyen mechanizmusok vezethettek a tuberkulózissal összefüggő nagyobb halálozási arányokhoz. Kiszámították, hogy a Nemzetközi Valutaalap programjaival összefüggésben 8%-kal csökkent a költségvetési ráfordítás, 7%-kal csökkent az egy főre jutó orvosok száma és kisebb mértékben valósult meg a tuberkulózis kontroll – melynek alapjai a WHO által a kezeléshez javasolt „kontrollált gyógyszerbevétel” (értsd: a beteg a rendelőben veszi be a gyógyszereket) és a rövidebb idejű kezelési stratégia.

A szakemberek szerint az eredmények azt sugallják, hogy a valutaalapi kölcsönt felvevő országok leépítik a tuberkulózis gondozási hálózatukat, és ez lehet a felelős a betegségnek tulajdonított nagyobb halálozási arányért.

| TBC, IMF, Valutaalap
2008-08-12 19:42:51

Web Design & Development Prowebshop