Ősi csontok segítik a TBC elleni harcot

Egy német, izraeli és palesztin tudósokból álló kutatócsoport a bibliai Jerikó városában talált ősi csontokat vizsgálja olyan nyomok után kutatva, ami segíthet a tuberkulózis elleni harcban.

TBC, patológia | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
„Világszerte látjuk a TBC újbóli fellángolását. Talán ha tanulunk a múlt nyomaiból, megérthetjük a jelent is” – fogalmazott Andreas Nerlich, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem patológusa, aki maga is rész vesz a kutatásokban.

A kutatócsoport hatezer éves jerikói csontok vizsgálatába kezdett mintegy fél évszázaddal ezelőtt. Számos csonton fel lehet fedezni a TBC nyomait, mutatva, hogy ez a betegség a lakosság jelentős részét megfertőzte az ősidőkben.

Szakértők szerint a baktériumok által okozott, és legtöbbször a tüdőt érintő fertőző megbetegedés körülbelül tízezer évvel ezelőtti időkből, valahonnan a Nílus deltavidékének környékéről származhat.

Az előzetes adatok alapján várhatóan elegendő DNS-mintát lehet majd kivonni a csontokból ahhoz, hogy képet kapjunk a tuberkulózis fejlődéséről, és így új lehetőségek nyíljanak a betegség elleni harcban.

Ziad Abdeen, az egyik palesztin kutatóintézet vezetője szerint ez a kutatás is arra példa, hogy az izraeli és palesztin tudósok megtanultak együttműködni, csak a politikusok nem. Az izraeli csoport vezetője további tíz olyan kutatásról számolt be, ami a palesztin szakemberekkel együtt történik.

Reuters
| TBC, patológia
2008-07-23 09:27:49

Web Design & Development Prowebshop