ÚJ

Az asztma ellen szedett szteroidok csökkenthetik a testmagasságot

A kétévesnél fiatalabb, asztma ellen szteroidokkal kezelt gyerekek alacsonyabbak lehetnek felnőtt korukban, mintha nem kaptak volna ilyen gyógyszert – állapította meg egy új vizsgálat, melyről a Gyermek Endokrinológusok Európai Társasága konferenciáján számoltak be a kutatók.


"Egészséges" dohányos tüdő

A DNS kedvező mutációinak köszönhető, hogy a dohányosok egy részének tüdeje egészséges marad az akár egész életen át tartó káros szenvedély ellenére - állapították meg brit kutatók, akik szerint eredményeik segíthetnek a tüdőbetegségek kezelését célzó új gyógyszerek kifejlesztésében.


Asztma és allergia védőoltás

A tanyasi por óvja meg az ott felnövő gyerekeket az asztma és az allergia kialakulásától - állapították meg a Flandriai Biotechnológiai Intézet (VIB) és a Genti Egyetem szakemberei, akiknek eredménye jelentős előrelépést jelenthet egy asztma elleni vakcina kifejlesztésében.


Két tbc-fertőzöttet találtak a Szegedi Tudományegyetemen

Két tuberkulózissal (tbc) fertőzött hallgatót találtak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az intézmény mindenben segíti az egészségügyi hatóság munkáját – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatóság hétfőn az MTI-t.


Kovács Gábor: népbetegségnek számítanak az idült légzőszervi problémák

Magyarországon mintegy 600 ezer embert érintenek, így népbetegségnek számítanak az idült légzőszervi panaszok - mondta el szombat reggel az M1 aktuális csatorna műsorában az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.


Új gyógyszerkombináció cisztikus fibrózisban

Két gyógyszer együttes adagolásával reményt keltő javulást értek el amerikai kutatók a cisztikus fibrózis leggyakoribb formájában szenvedő betegeknél, a klinikai vizsgálatok eredményeit a New England Journal of Medicine legújabb számában közölték a kutatók.


Ki lehet-e nőni a gyermekkori asztmát?

Magyarországon a 18 év alatti gyermekek 4-8%-a asztmás, és 90%-uknak allergiához köthető a betegsége. Ezért májusban, a pollenszezon erősödésekor, különös aktualitása lehet a gyermekkori asztmával kapcsolatos kérdéseknek. Az Egyesült Államokban például ez a hónap hagyományosan az Asztma és Allergia Hónapja.


Életmentő mobil alkalmazás

Megmentette egy nő életét a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosainak az az okostelefonokra letölthető alkalmazása, amelyet a tüdődaganat kialakulásának kockázati felmérésére fejlesztettek ki.


Tüdődaganatok sztereotaxiás sugárkezelése

A korai stádiumú tüdőrák gyógyítására is bevezették a sztereotaxiás sugárkezelést az Országos Onkológiai Intézetben (OOI). Ezzel a módszerrel a műtéti eljárásokkal összevethető eredmények érhetők el.


Leonard Nimoy lánya dokumentumfilmet készít néhai édesapja betegségéről

A februárban elhunyt Leonard Nimoy amerikai színész lánya dokumentumfilmet készül forgatni a betegségről, amely édesapja halálát okozta.


| | | | 5 | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop