A kemikáliák meddőséget okozhatnak

Több iparilag fejlett országban kimutatható mértékben csökkent a fiatal férfiak spermium száma, amit a vegyszerek széleskörű használatával magyaráz a tudomány - ezt alátámasztotta egy egerekkel végzett svájci kutatás, amely szerint a kemikáliák képesek az örökítő anyag megváltoztatására is.

meddőség, spermium, ftalát | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az úgynevezett lágyítószerek, mint például a ftalátok, formázhatóvá teszik a műanyagot, így például festékek, ruhák, kozmetikumok és játékok készítéséhez is használják. Rágcsálóknál már bebizonyították, hogy ezek az anyagok a hormonokhoz hasonló hatásuk miatt befolyásolják a termékenységet is - közölték a Genfi Egyetemi Klinika (HUG) kutatói.

A HUG, valamint a Genfi és a Lausanne-i Egyetem kutatói két különböző törzs nőstény egereit táplálták vemhességük ideje alatt ftalátokkal. A dózis jóval az emberek számára megengedett határérték fölött volt. Végül megvizsgálták a hím utódok spermium termelését és örökítő anyagát.

A kutatók változásokat észleltek, főként az örökítő anyag bizonyos toldalékaiban, amelyek a gének aktivitásáért felelnek - ezek az úgynevezett epigenetikus változások együtt jártak ezen hímek termékenységének csökkenésével. Azok a gének változtak meg, amelyek a spermiumok érésében és irányításában játszanak szerepet.

Ezeket a jelenségeket azonban csak az egyik törzs egereinél figyelték meg, a másik törzsnél csak a dózis további emelésekor jelentkeztek a változások.

A PLOS ONE című szaklapban bemutatott eredmények a szerzők szerint azt igazolják, hogy a környezeti hatások a terhesség ideje alatt károsíthatják a termékenységet és befolyásolhatják az örökítő anyagot is. A vegyi anyagok hatása egyénenként változó lehet.

| meddőség, spermium, ftalát
2015-08-20 18:31:44
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop