Előrelépés a prosztatarák diagnosztizálásában

Hatalmas előrelépést jelenthet a multiparametrikus - több paraméterre kiterjedő - MRI-vizsgálat a prosztatarák pontosabb diagnózisában.

multiparametrikus MRI, prosztatarák, diagnózis | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A vizsgálattal csaknem kétszer annyi eset diagnosztizálható. Az eredmények a The Lancet című orvosi folyóiratban jelentek meg, vizsgálatot a brit Medical Research Council vezetésével végezték tizenegy Nagy-Britannia-i kórházban.

A prosztatarák jelenlegi szűrési módszeri nem tökéletesek. Magas PSA - prosztata specifikus antigén – szín esetén a rutin eljárás a prosztata biopsziát végeznek a tumor igazolására. A biopszia során véletlenszerűen vesznek mintákat a prosztatából, vagyis előfordulhat hamis negatív illetve pozitív eredmény, vagy szövődmények lépnek fel: vérzés, fertőzés vagy merevedési zavar.

A vizsgálatban résztvevő intézményekben multiparametrikus MRI-vizsgálatot végeztek azokon a férfiakon, akiknek magas volt a PSA-szintje. A vizsgált 576 férfi 27 százalékánál nem volt szükség biopsziára. Az MRI-vizsgálat eredményei alapján végzett célzott biopszia 93 százalékban adott pontos eredményt, szemben a szokásos biopszia 48 százalékos találati arányával.

| multiparametrikus MRI, prosztatarák, diagnózis
2017-01-23 11:22:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop