Emlőrák férfiaknál

Előrehaladottabb állapotban veszik észre, és agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél. Még mindig nem közismert, hogy nem csak a nőket érintheti ez a betegség.

mellrák, emlőrák férfiaknál, férfiak | InforMed Hírek14   InforMed | Dank, M.

A Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője, Dank Magdolna szerint a férfiaknál jóval ritkább ez a betegség, az összes emlőrák kevesebb, mint egy százaléka, a prognózis azonban az előrehaladott állapot miatt rosszabb, mint a nőknél.

Korábban elsősorban az idősebb, 60-70 éves férfiakat érintette a mellrák, de ma már a 40-es korosztályban is előfordul.

Növeli a kockázatot az elhízás, a magasabb ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma, a besugárzás például valamilyen gyermekkori betegség miatt, és azoknál is magasabb a rizikó, akiknek a családjában előfordult ez a betegség.

Az összes emlőrák mintegy 0,9 százaléka érinti a férfiakat, a férfiakban előforduló daganatos megbetegedések csaknem 0,2 százalékáért felelősek az emlődaganatok. Az új betegek száma folyamatosan növekszik.

A férfiaknál is ugyanazok a tünetek - a fájdalommentes csomó, az emlőbimbó behúzódása, váladékozása, kifekélyesedés - jelentkeznek emlőrák esetén, mint a nőknél.

A férfiaknál nincs veszélyeztetett korosztály, ezért szűrési rendszer sincs, így a férfiak rendszerint a betegség későbbi stádiumában kerülnek orvoshoz, ezért rosszabbak a gyógyulási esélyük.

Első körben a háziorvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén további vizsgálatokra küldi a beteget. A diagnózis felállítása is mammográfiával, emlővizsgálattal és core-biopsziával, azaz vastagtű segítségével vett szöveti mintavétellel történik, de náluk gyakran már áttétek vannak, amikor kiderül, hogy baj van.

Dank Magdolna elmondta azt is, hogy a kezelés mindkét nemnél hasonló: műtét, sugárkezelés, kemoterápia és hormonkezelés. Férfiaknál az egész emlőt eltávolítják. A túlélés vonatkozásában összességében nincs eltérés a nők és a férfiak között.

| mellrák, emlőrák férfiaknál, férfiak
2016-04-01 12:52:35


A kerékpározás nem ártalmas

A kerékpározás nem árt a férfiak szexuális egészségének a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint, mely a Journal of Urology című szaklapban jelent meg.


Csökkenő spermiumszám

Egyre kisebb az Európában és a világ más, nyugatias régióiban élő férfiak spermium száma: 1973 és 2011 között 52,4 százalékkal csökkent az egy milliliter ondóra j...


Érdekességek a spermiumokról

Néhány érdekes és talán kevéssé ismert tény.


Előrelépés a prosztatarák diagnosztizálásában

Hatalmas előrelépést jelenthet a multiparametrikus - több paraméterre kiterjedő - MRI-vizsgálat a prosztatarák pontosabb diagnózisában.


Emlőrák férfiaknál

Előrehaladottabb állapotban veszik észre, és agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél. Még mindig nem közismert, hogy nem csak a nőket érintheti ez...