Hirdetés

Tenyésztett hímivarsejtek

Őssejtekből működőképes spermiumokat hoztak létre kínai kutatók, módszerük idővel a férfi meddőség megoldásához vezethet. A Cell Stem Cell című amerikai szakfolyóiratban közölt eredmények szerint a laboratóriumi körülmények között létrehozott spermiumok felhasználásával egészséges és termékeny utódok jöttek a világra, amelyek felnőve szaporodni tudtak.

hímivarsejt, spermium, férfi meddőség, őssejt |

InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.


A férfi meddőség egyik fő oka, hogy a herékben lévő korai hímivarsejtek, a primordiális csírasejtek (PGC) nem képesek működőképes hímivarsejtekké alakulni. Számos kutatásban állítottak már elő sikerrel embrionális őssejtekből korai hímivarsejteket, amelyeket azonban be kellett ültetni meddő egerek heréjébe ahhoz, hogy érett spermiumokká váljanak.

Az új technikával a korai hímivarsejtek a természetes környezetüket imitáló laboratóriumi edényben fejlődnek tovább. A primordiális csírasejtek nem váltak teljesen éretté, de eléggé fejlettek ahhoz, hogy képesek legyenek a nőstény egerektől nyert 379 petesejt megtermékenyítésére. A beültetett embriókból végül kilenc egér született.

A Nancsingi Orvostudományi Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének munkatársai a jövőben főemlősök bevonásával akarják tesztelni a módszert, előkészítve a humán vizsgálatokat.

Ha bebizonyosodik, hogy a módszer biztonságos és hatékony az embernél, akkor a teljesen működőképes hímivarsejteket lehetne létrehozni a mesterséges megtermékenyítési módszerekhez és lombikbébi programokhoz.

Számos amerikai kutató üdvözölte a módszert, az őssejtkutatás terén elért "mérföldkőnek" nevezve az eredményeket.

hímivarsejt, spermium, férfi meddőség, őssejt

2016-02-29 22:37:02

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop