Emberi ondósejtet hoztak létre bőrsejtekből

Emberi ondósejtet hoztak létre bőrsejtekből spanyol és amerikai kutatók, és bár az megtermékenyítésre nem volt képes, a szakemberek szerint a módszer fontos előrelépés a meddőség kezelésének megoldása felé.

férfimeddőség, meddőség, mesterséges hímivarsejt, ondósejt | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A valenciai Meddőségi Intézet szakemberei az amerikai Stanford Egyetemmel működtek együtt az emberi ondósejt létrehozásában, tanulmányukat a Scientific Journalban, a Nature folyóirat online kiadásában tették közzé.

A kutatók a 2012-ben megosztva orvostudományi Nobel-díjat kapó John Gordon brit és Jamanaka Sinja japán tudós munkásságából indultak ki, akik felfedezték, hogy érett sejteket vissza lehet programozni pluripotens őssejtekké, amelyekből a test valamennyi szövete kialakítható.

A valenciai intézet tudományos igazgatója, Carlos Simon vezette kutatócsoportnak ivarsejtek kialakulásához nélkülözhetetlen gének koktéljának befecskendezésével sikerült érett bőrsejtet visszaprogramoznia. Egy hónap múlva a bőrsejt átalakult, hogy őssejtté váljon, amelyből majd ondósejt vagy petesejt alakulhat ki, de még nem volt megtermékenyítésre képes.

"Ez egy ondósejt, de szüksége van további érési fázisra ahhoz, hogy ivarsejtté váljon. Ez még csak a kezdet" - hangoztatta Simon. Ez egy lépéssel túlmegy azon a szakaszon, amelyig kínai kutatók eljutottak, akik év elején jelentették be, hogy mesterséges spermiumból egeret hívtak életre - tette hozzá.

Ezekben a tudományos kutatásokban a szakembereknek figyelembe kell venniük a jogi megszorításokat is, mivel a módszer fejlesztésekor mesterséges embriókat kell létrehozniuk, amit csak néhány ország, köztük Nagy-Britannia törvénykezése engedélyez tudományos célokból.

| férfimeddőség, meddőség, mesterséges hímivarsejt, ondósejt
2016-05-19 11:55:55


data-full-width-responsive="true">