Hirdetés

A here ultrahang vizsgálata segíti a férfi meddőség felismerését

A here vérátáramlásának ultrahangos vizsgálata rutinszerűen alkalmazható módszer a férfi meddőség megállapítására, állítják osztrák kutatók.

férfi meddőség, ultrahang |

InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.

A vizsgált terület véráramlásának megítélésére alkalmas színkódolt Doppler ultrahang technikával mérhető a here ütőereinek (artériáinak) nyomással szemben kifejtett ellenállása, a rezisztencia index (RI). Ennek értéke jelentős mértékben eltér egészséges, illetve kóros ondósejt szám esetén.

Egy osztrák vizsgálat előzetes eredményei szerint a 0,6 feletti rezisztencia index kóros ondósejtszámra utal meddőség irányában vizsgált férfiaknál. A kóros ondósejt számú betegeknél átlagosan 0,68-as rezisztencia indexet detektáltak, mely statisztikailag jelentős mértékben meghaladta az egészséges kontrolloknál mérhető 0,54-es indexet.

A herék térfogata szintén alacsonyabb volt az alacsony ondósejt számú férfiaknál (16.8 ml), mint egészséges társaiknál (18.7 ml), de ez a különbség statisztikailag nem volt jelentős.

Az eredmények egybevágnak korábbi vizsgálatokkal, miszerint a here ütőereiben mérhető ellenállási index megbízhatóan jelzi a csökkent megtermékenyítő képességet.

férfi meddőség, ultrahang

2008-04-18 18:28:44

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop