A merevedési zavarok okairól (2.)

Az előzőekben már szó volt a merevedési zavarok háttereként szereplő szervi okok közül a keringési, érrendszeri (vascularis), valamint a idegrendszeri (neurológiai) okokról.

| InforMed Hírek20   InforMed | Bénes, T.

Kép: 

Az erectilis dysfunkció (ED), vagy másképpen merevedési zavar (MZ) hátterében ezenkívül lehet egyéb szervi ok. Lehet pszichés zavar, de lehet kevert: szervi és lelki összetevőket is tartalmazó eltérés. A továbbiakban ezekről lesz szó.

A hormonális (endokrin) eredetű merevedési zavarok

A viszonylag ritkább merevedési zavarokat előidéző okok közé tartozik. Egyik fő jellemzője ezeknek a zavaroknak, hogy a libidó (szexuális vágy, a normális szexualitást szabályozó idegi befolyás) csökkentebb. A csökkent nemi vágy miatt ezek a betegek későbben is jelentkeznek orvosnál merevedési zavaraikkal, mivel "ami nem hiányzik, az panaszt sem okoz".

Az erekciós zavarok egyéb formáinál a szexuális vágy általában megtartott. A normális szexuális működésben az androgéneknek (tesztoszteron), valamint az agyalapi mirigyben termelődő prolaktinnak a szerepe a legjelentősebb, de működésszabályozóként az FSH, LH hormonok is lényeges láncszemek ebben a folyamatban. Ezenkívül a pajzsmirigy és a mellékvesekéreg hormontermelő funckiója is merevedési zavar felléptéhez vezethet.

Az androgének (tesztoszteron) több fontos "feladatot" látnak el. Szerepük van:

 • magzati korban hiányukban az elsődleges nemi jelleg sem alakul ki.
 • a pubertásban a külső genitáliák kifejlődését szabályozzák, a másodlagos nemi jelleg kialakulását irányítják. Hiányukban ezek késnek vagy nem alakulnak ki.
 • fontos szerepük van a spermatogenezisben, ezáltal a megtermékenyítőképességben.
 • befolyásolják a normális szexuális késztetést (libidót).
 • az erekció kialakulására centrális idegrendszert befolyásoló hatásukon kívül perifériás hatásuk is van.

A tesztoszteronnak tehát többféle hatása van. Ennek ellenére a merevedési képesség kevésbé függ az androgénhormonok szintjétől. Csökkenésükkor inkább az figyelhető meg, hogy az erekció létrejöttéhez, fenntartásához fokozottabb ingerlés szükséges. De általában nem jön létre teljes merevedési képtelenség.

A libidó csökkenése abban is megnyilvánul, hogy androgénhiányosabb állapotban ugyanazon merevedési állapot eléréséhez több vizuális vagy taktilis inger szükséges. Ezekben az esetekben csökken az ismételt közösülésre való képessség, és megnő a két erekció létrejötte közti idő. Az éjszakai, valamint nappali spontán merevedések gyakorisága és intenzitása is függ a tesztoszteronszinttől. Androgénhiányban csökkenhet az orgazmus intenzitása, és növekedhet az orgazmus eléréséhez szükséges idő.

A férfiklimax

A hormonális okokra visszavezethető merevedési zavar speciális formája a férfiklimaxban jelentkező, szexuális téren is megnyilvánuló teljesítménytörés. A férfiklimax kialakulásában vezető szerepe van az életkor előrehaladtával mind jobban csökkenő szabad tesztoszteronszintnek. Ugyanakkor a hormonkötő fehérjék szintje növekszik. Emellett a férfiklimax létrejöttében szerepet játszik a szív-érrendszer állapota és egyéb tényezők is.

Idősebb korban több péniszstimuláció szükséges. Az erekció merevsége csökken, és bármilyen elterelő inger megszüntetheti, melyet aztán nehéz újra visszanyerni. Ugyanakkor a szexuális élet minősége változatlanul fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozottságban.

Férfiklimaxban a változás lassú, nem drámai. Nem önálló kórképről, hanem tünetegyüttesről van szó.

- szexuális panaszok: a libidó csökken, a merevedési képesség renyhül, az orgazmus gyengül, a szexuális ingerelhetőség csökken. - pszichés panaszok: csökken a korábbi határozottság, törés a "férfias" viselkedésben, alvászavarok, a koncentrálóképesség romlik, csökken a memória. Környezetet is idegesítő hangulathullámzások jelentkeznek.

- szervi panaszok: csökken a fizikai teljesítőképesség, fáradékonyság, levertség jelentkezik, valamint hőhullámok, gyakoribb fejfájások. Székletürítési és egyéb vegetatív működészavarok okoznak panaszt. Izommennyiség és tónuscsökkenés, kisfokú elhízás, bőratrófia.

Az androgénhiány létrejöhet hormonális betegségként, az életkor előrehaladtával, de jelentkezhet egyéb okokból is. Az is gyakori, hogy a jelentkező libidóhiány miatt, az androgénhiány esetén, nem is a szexuális jellegű panaszok dominálnak. Bizonyos súlyos, akut betegségek (például szívinfarktus, súlyos gyulladás: szepszis) lezajlásakor reverzibilis, múló tesztoszteroncsökkenés jelentkezhet. Ez átmeneti libidóvesztést, potenciacsökkenést szokott okozni. Fokozott prolaktintermelés (melyet okozhat daganat,pl. agyalapimirigy-adenoma, bizonyos gyógyszerek hatása, veseelégtelenség, emocionális stressz, erős dohányzás) szintén merevedési zavarral jár együtt.

A merevedési zavarok urológiai okai

 • a hímvessző méretbeli eltérései, mikropénisz.
 • a hímvessző veleszületett rendellenességei (például hypospadiasis).
 • induratio penis plastica vagy Peyronie-betegség (tisztázatlan eredetű, a hímvessző barlangos testének inas lemezében keletkező heges megvastagodások, melyek a hímvessző-elhajlás mellett ED-t is okozhatnak).
 • priapismus (hosszabb ideje fennálló merevedés). Ennél a létrejövő hypoxia (oxigénhiány) miatt jön létre a későbbiekben kiterjedt barlangostest-hegesedés. ED alakulhat ki a kezelése kapcsán létrejövő artériás-vénás söntök által is.
 • létrejöhet hegesedés SKAT (öninjekciós kezelés) nyomán is.
 • poszttraumás hímvesszőfibrózis (hímvesszősérülés, -törés után, vákuumeszköz-használattal kapcsolatban, hímvesszőprotézis nyomán, besugárzás miatt).
 • a prosztata és az ondóhólyag gyulladásos betegségei.

A továbbiakban szó lesz a krónikus betegségekkel kapcsolatban létrejövő, különböző okokkal magyarázható, a gyógyszerek mellékhatásaival, drogokkal, káros életvitellel, szenvedélyekkel együtt járó, valamint a pszichés okkal összefüggő merevedési zavarokról.

| merevedési zavar, erekció, tesztoszteron, androgén, libidó, férfiklimax
2022-11-20 11:49:29
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop