A tengerparti nyaralás nem javítja a fogamzás esélyét

Ha egy pár babát szeretne, valószínűleg nem a legjobb ötlet, ha a forró tengerparti homokban napozva töltik a vakációt, ugyanis ausztrál kutatók kimutatták, hogy a túl nagy meleg csökkenti az ondósejtek számát, a megmaradtak mozgását pedig lelassítja.

ondósejt, meddőség | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Sok nő úgy gondolja, hogy egy tengerpari nyaralás alatt könnyebben teherbe eshet. Az ondósejtnek azonban nyolc hét szükséges ahhoz, hogy a herékben elérje az érettséget, és ez idő alatt nagyon érzékeny mindenféle hőmérsékletváltozásra.

A herék azért vannak a testen kívül, hogy hűvösen maradjanak, ezért nem ajánlatos a szoros alsónemű viselése, vagy a forró fürdő. Ausztrál kutatók állatkísérletek során azt tapasztalták, hogy a herék melegítése sejthalált okoz, csökkent az ondósejtek száma.

Dr. Thomas Mathews, a világ első mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikájának vezetője szerint sokszor tapasztalták, hogy az első vizsgálatnál normális az ondósejtek száma, de előfordult, hogy ez hetekkel később megváltozott. Csak nemrégiben jutott eszükbe, hogy ennek az évszakváltáshoz is köze lehet.


A Sheffield-egyetem kutatója, dr. Allan Pacey azonban szkeptikus: – Ha ez lenne a meddőség fő oka, a trópusokon mindenütt gondot okozna a fogamzás. – Hozzáteszi azonban: – Nem árt óvatosnak lenni, van arra nézve némi bizonyíték, hogy a herezacskók melegítése az ondósejtek DNS-ének minőségét károsítja.

| ondósejt, meddőség
2007-05-28 10:03:41

Web Design & Development Prowebshop