Hirdetés

Alacsony spermium szám: szűrés

Az alacsony spermium szám számos betegséggel függhet össze, állítja a Brescia-i Egyetem kutatóinak vizsgálata, melyet az Amerikai Endokrin Társaság Chicagó-i éves ülésén ismertetettek.

alacsony spermiumszám, férfi meddőség, |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A vizsgálat meddő olaszországi párok férfi tagjainak, 5177 főnek a bevonásával készült. Az alacsony spermiumszámot az ejakulációnként kevesebb mint 39 millió ivarsejt számban határozták meg a kutatók.

"Tanulmányunk egyértelműen kimutatja, hogy a spermiumok alacsony koncentrációja már önmagában különböző anyagcsere-változásokkal, a szív- és érrendszeri betegségek kockázataival, valamint alacsony csonttömeggel függ össze" - mondta a vizsgálat vezetője.

A kutatók szerint a meddő férfiak hajlamosak jelentős egészségi problémákra vagy kockázati tényezőkre, amelyek ronthatják életminőségüket, vagy megrövidíthetik az életüket, ezért a meddőségi szűrések egyedülálló lehetőséget adnak egészségi állapotuk felmérésére és a betegségek megelőzésére.

A kutatók a vizsgáltak csaknem felénél mutattak ki alacsony spermium számot és ezeknél a férfiaknál 1,2-szer gyakoribb volt a magasabb testzsír százalék, a magas vérnyomás, a "rossz" koleszterin- és trigliceridszint, alacsonyabb a "jó" koleszterinszint, mint a normális spermium számúaknál.

A cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke kockázata, és az inzulinrezisztenciára utaló egyik érték is magasabb volt, tizenkétszer gyakoribb volt az alacsony tesztoszteronszint, felüknél csontritkulást (oszteoporózis) vagy a csontritkulás előjelének számító csökkent csonttömeget mutattak ki.

A tanulmány nem bizonyítja, hogy az alacsony spermiumszám anyagcserezavart okoz, de jobb képet ad a szervezet általános egészségi állapotáról, mint az ondó minőségének vizsgálata.

A szakember szerint a meddő párok férfi tagjainál pontos diagnózis felállítására lenne szükség, és az eredményektől függően szakértői és orvosi felügyeletre a betegségek és a halálozás fokozott kockázata miatt.

alacsony spermiumszám, férfi meddőség,

2018-03-21 22:16:59

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop