Hirdetés

Mit tehet az ondó minőségéért?

A férfiak meddőségének többféle oka lehet, a hormonális egyensúly felborulásától kezdve bizonyos gyógyszerekig, a genetikától a környezeti ártalmakig. Károsíthatja az ondó minőségét a nagy meleg, a sugárzás, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás is.

férfi meddőség, termékenység, spermium, ondó |

InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.



Mit tehetünk?

A dió fogyasztása fiatal férfiaknál javítja az ondó minőségét. Egy vizsgálatban 21-35 éves férfiak 12 héten át naponta egy marék diót fogyasztottak. A vizsgálati idő végén a kontrollcsoporthoz képest javult a spermiumok mozgékonysága és külleme, kevesebb volt a kromoszóma-rendellenesség, és több az élő ondósejt.

Az antioxidánsokban gazdag étrend középkorú férfiaknál javíthatja az ondó minőségét. A Berkeley-egyetem kutatása szerint azoknál a 44 feletti férfiaknál, akik több E- és C-vitamint, valamint cinket fogyasztottak, kevesebb volt az ondósejtek DNS-károsodása.

A testedzés hasznos lehet a termékenységet tekintve is. Egy spanyol vizsgálat szerint a fizikailag aktív férfiaknak mozgékonyabbak és gyorsabbak az ondósejtjeik, és a hormonértékeik is előnyösebbek az ondó termelése szempontjából.

A fenti kutatások egyike sem vizsgálta azt, hogy az ondó minőségének javulása ténylegesen fokozta-e a megtermékenyítő-képességet, illetve egészségesebb babák születtek-e az ilyen apáktól. A legtöbb megfigyelésen alapuló vizsgálat ugyanis nem bizonyítja az oksági kapcsolatot. Az is elképzelhető, hogy az egészségesen étkező és fizikailag aktív férfiak életmódja általában véve előnyösebb a termékenység szempontjából.

Berkeley Wellness

férfi meddőség, termékenység, spermium, ondó

2013-08-29 17:32:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop