Hirdetés

Mobiltelefon és meddőség

Uraim, csak óvatosan: a mobiltelefonokhoz kapható kihangosítók és headset-ek károsíthatják a fogamzóképességet, ha a telefont a nadrág zsebében hordjuk, olvasható amerikai szerzők tollából.

mobil, telefon, meddőség |

InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.

A Bluetooth és más rendszerek elterjedésével egyre többen vannak azok, akik a telefonjukat beszéd közben a nadrágzsebükben, vagy az övre csíptetve tartják. Ezzel a heréket károsít radiofrekvenciás elektromágneses hullámoknak teszik ki, állítják szakemberek. „Nem mondható ki az, hogy a biztonságosnak és egészségesnek feltűntetett Bluetooth készülékeknek nincs káros hatásuk”.

A kutatók 32 férfitól gyűjtöttek ondómintát, amit utána két csoportra osztottak. A minták egyik felét 2,5 cm-re helyezték el egy üzemelő 850 MHz-es mobiltelefontól, egy óra időtartamra. Azért ezt a távolságot választották, mert ez a tipikus táv a herék és a nadrágzseb között is.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a radiofrekvenciás sugárzás káros hatással van az ondó minőségére, de a mostani vizsgálat azt is megállapította, hogy ennek mi az oka. Az elektromágneses hullámok hatására több szabad gyök képződik, csökken a spermiumok mozgásképessége, és az élő sejtek aránya az ondóban. Emellett valószínűleg nő az oxidatív stressz is a hímivarsejtek környezetében. Nem lehetett azonban jelentős DNS-károsodást kimutatni a sugárzás hatására.

Ezek az eredmények is alátámasztják azt az elméletet, miszerint a környezeti tényezők, mérgek, valamint szennyező és mezőgazdasági anyagok képesek csökkenteni a termékenységet. További vizsgálatok szükségesek azonban az eredmények megerősítésére, illetve annak megítélésére, hogy a néma és hívásra váró telefonok milyen hatással vannak az ondó minőségére.

Hasonló okból kifolyólag szakemberek azt sem javasolják, hogy a laptopot a combunkra tegyük, amikor használjuk. A kifújt meleg levegő is gátolja ugyanis a hímivarsejtek képződését. Ugyanezért nem javasolt egyébként a forró vizes fürdő vétele sem.

A C és E-vitamin, valamint más antioxidánsok csökkenthetik az ondóban megjelenő oxidatív stresszt.

mobil, telefon, meddőség

2008-10-05 18:47:48

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop