Hirdetés

Ne tartsuk a laptopot az ölünkben

Egy új tanulmány arról számol be, hogy a laptop használata hosszú távon veszélyeztetheti a fiatal férfiak nemzőképességét.

laptop, férfi meddőség |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

Dr. Yefim Sheynkin, a State University of New York professzora, a kutatás vezetője azt tanácsolja, hogy a laptopot ne ölben, hanem az íróasztalon tartsák a férfiak. Erre a figyelmeztetésre szinte azonnal reagált Steven J. Sondheimer, a University of Pennsylvania kutatója: – Nem egyértelmű, hogy klinikailag jelentős lenne ez a hőmérséklet-emelkedés.

– A herezacskók magas hőmérséklete közismert kockázati tényezője a sterilitásnak – érvelt vissza Sheynkin professzor. – Évek óta tudjuk, hogy hatással van a spermatermelődésre és a férfiak termékenységére. – További figyelmeztetései közt elhangzott, hogy a gyermeket vállalni szándékozó férfiak jobb, ha kerülik a meleg fürdőket és a szaunát. Fontosnak tartja a laptopokra vonatkozó tanácsot, mert napjainkban fiatal férfiak és fiúk milliói használják rendszeresen.

A kutatók 29 fiatal férfit vizsgáltak meg, és megállapították, hogy az ölükben tartott számítógéptől több mint 2,5 fokkal emelkedett meg a hőmérséklet a herezacskó környékén, ami a professzor szerint éppen elég a nemzőképesség befolyásolásához. Korábbi tanulmányok szerint a két óra hosszát tartó autóvezetés is több mint 2 fokkal emeli az illető terület hőmérsékletét, egy német kutatócsoport pedig a műanyaggal bélelt eldobható pelenkát is felelőssé teszi.1999-ben egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy még az évszakok váltakozásának is hatása van a férfiak nemzőképességére, a spermatermelés ugyanis 41 százalékkal csökkent nyáron a téli értékhez képest.

My Yahoo!
laptop, férfi meddőség

2005-06-08 16:35:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop