Öröklődik-e a férfi meddőség?

A Human Reproduction című orvosi folyóiratban közölt tanulmány belga szerzői olyan férfiakat vizsgáltak, akik az ICSI (intracitoplazmatikus spermium injektálás) módszer segítségével fogantak. A kutatást vezetője szerint először tesztelték a régi elméletet, miszerint a hímivarsejtek minőségének problémáit öröklik a mesterséges megtermékenyítéssel született fiúk is.

hímivarsejt, spermium, férfi meddőség, öröklődés, hímivarsejt | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Húsz évvel ezelőtt azt mondták a szülőknek, hogy fiaiknak felnőttként szintén ICSI-ra lesz szükségük a gyermeknemzéshez. Jóval összetettebb a kép, mint várták, az apák hímivarsejtjeinek jellegzetességei alapján nem jósolhatók meg a fiúk értékei.

A megtermékenyítő eljárással közvetlenül a petesejtbe juttatják a kiválasztott egyetlen, jó minőségű hímivarsejtet egy mikrotűvel. A módszert az 1990-es évek elején dolgozták ki, hogy segítsenek azokon a férfiakon, akik kevesebb, lassan mozgó, vagy rendellenes formájú hímivarsejtekkel rendelkeznek.

2013-ban 37566 embriót ültettek be Nagy-Britanniában az ICSI segítségével, ez a lombikbébi eljárások több mint fele.

A kutatásban az ICSI-t kifejlesztő Brüsszeli Egyetem 54, 18 és 22 év közötti férfit vizsgált. A természetes úton fogant, azonos korú férfiakhoz képest az ICSI férfiak hímivarsejt koncentrációja az átlag fele volt, és fele annyi volt a spermiumok száma és mozgékonysága is.

A genetikai tényezők fontos szerepet játszanak a férfiak meddőségében, de számos más tényező is közrejátszik. A legtöbb esetben megmagyarázhatatlan a férfi meddőség, nem volt bizonyos, hogy az apák nemzőképességi problémái öröklődnek. Az ICSI nem kezeli a férfiak meddőségét, csak egyszerűen továbbadja a problémát a következő generációnak.

| hímivarsejt, spermium, férfi meddőség, öröklődés
2016-10-10 23:38:00


data-full-width-responsive="true">