Sok dühös ember

A férfiak gyakori hangulatváltozásait az ingerlékeny férfi-szindróma okozhatja. A betegség valódi – és gyógyítható.

férfi klimax, tesztoszteron, düh, harag, IMS | InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.

Könyvtárnyi irodalma van már annak, hogy a nők hormonális változásai hogyan okozhatnak hangulatváltozásokat. De mi van az ingerlékeny férfiakkal? Egyre több férfit érint az ingerlékeny férfi-szindróma. Nem, nem tréfa, az ingerlékeny férfi-szindróma kifejezést (IMS – irritable male syndrome) egy skót kutató alkotta, aki azt tapasztalta, hogy a kosok ingerültek és visszahúzódók lesznek, valamint irracionálisan viselkednek, ha lecsökken a tesztoszteron-szintjük. Mindez az emberekre is vonatkozik.

Több mint 6 ezer férfi adataiból kiderült, hogy mintegy 40 százalékuk stressztől szenved, búskomor vagy negatív a hozzáállása. Náluk a tesztoszteron-szint csökkenése, az agy kémiai összetételének változása, valamint a férfi identitás csökkenése volt megfigyelhető. 50 különféle tünetre alapozva egy tesztet dolgoztak ki, amelynek segítségével mérhető az érintettség foka. Megfigyelték, hogy a férfiaknál két korcsoport van, amelyben a leggyakoribbak ezek a tünetek, a 15-28 éves, és a 40-55 éves korosztály.

A tüneteket külső és belső tényezők egyaránt kiválthatják. Gyakran valamilyen traumatikus veszteség okozza a tesztoszteron csökkenését. Egy állás vagy egy partner elvesztése, betegség vagy baleset is vezethet ehhez az állapothoz. De a férfiak, ahelyett, hogy azt kérdeznék: „Mi zajlik le bennem?”, azt hiszik, hogy valaki más az oka a problémáiknak. Panaszkodnak a feleségükre vagy a főnökükre, és úgy képzelik, jogos a dühük. Torzított üvegen át szemlélik a világot.

Vannak, akik könnyebben vészelik át a kamaszkort és a férfiklimaxot, másoknál nagyobbak a hormonális változások. A társadalom is változik, egyre több nő fut be karriert, a férfiak pedig nem találják a helyüket, vagy nem találják magukat elég vonzónak. Mindez szintén fokozza ingerlékenységüket.

Ami a kezelést illeti, a súlyosabb eseteknél jó, ha az illető pszichológushoz fordul tanácsért, és a tesztoszteron pótlásnak pozitív hatása lehet. Fontos a testmozgás, mert fokozza a tesztoszteron-termelést, és az étrend megválasztása is, mert a most divatos csökkent szénhidrátbevitel szintén vezethet ingerlékenységhez.

Newsweek
| férfi klimax, tesztoszteron, düh, harag, IMS
2018-11-28 17:23:59
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop