Hirdetés
Hirdetés

Szeszélyes férfiak - Klimaxolnak a férfiak is?

A férfiak sem vonhatják ki magukat hormonjaik hatása alól - vélik egyes szexológusok. Az andrológusok ezzel ellentétes véleményen vannak. Vajon mi az igazság?

| InforMed Hírek29:9-9   InforMed | Kovács, R.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

A szeszélyesség alapvetően a nők privilégiuma - hisszük tévesen, ugyanis a teremtés koronái is hisztizhetnek időnként. Miért? E kérdésre keressük cikkünkben a választ.

Kiállhatatlan férfiak - Vajon a hormonjai lehetnek ennek hátterében?

Egyre több szakértő vallja, hogy mindannyian - kisebb-nagyobb mértékben - ki vagyunk szolgáltatva hormonális ciklusainknak. Egyes szexológusok véleménye szerint a férfiak - akárcsak a nők - saját biokémiai „szex-levük”-ben főnek. Az andrológusok ezzel szemben azon az állásponton vannak, ha egy férfi „rossz passz”-ban van, az egyértelműen az önbizalomhiánnyal magyarázható. Véleményük szerint csak extrém, hosszan tartó testi vagy lelki terhelés hatására következik be férfiaknál a tesztoszterontermelődés hátrányos megváltozása.

Férfiklimax - Beszélhetünk-e a férfiak esetében is változókorról?

Természetesen igen. A férfiak klimaxának kezdete egyénenként eltérő, de átlagosan 50 éves kor körül tapasztalható. Ámde már 40 éves kortól kezdve kimutatható a termelődés évente 1 %-kal történő csökkenése. A változás azonban korántsem zajlik olyan viharosan, mint a nők nagy részénél.

Hiánytünet - Miről ismerhető fel a tesztoszteronhiány?

Krónikus tesztoszteronhiány ritkán fordul elő, s ha mégis, akkor a háttérben az életkor mellett többnyire krónikus betegség áll. Tünetei: csökkent szexuális vágy, erekciós zavar, depressziós hangulat, fogyás, fáradékonyság, alvászavar, koncentrációs és emlékezetproblémák.

Mentőöv - Honnan várható a segítség?

Legfontosabb az egészséges, minden szempontból kiegyensúlyozott életvitel. Mind az egyénnek, mind a környezetének meg kell békélnie azzal a tudattal, hogy egyszer bizony mindenki megöregszik.

Jó tudni a férfiklimaxról

Orvossal együtt kell azt eldönteni, hogy szükség van-e a tesztoszteron pótlására, hiszen a férfiak esetében is léteznek hormonpótló terápiák. Ekkor a hormont injekciók, tabletták, esetleg tapaszok formájában juttatják a szervezetbe. Létezik ma már természetes tesztoszteron is, aminek nincs mellékhatása.

Hormonkiegyensúlyozó életmód - Hogyan tartható karban a hormonháztartás?
Általános szabály, hogy egészséges életvezetés és táplálkozás mellett a vér tesztoszteronértékei is normálisak. A kiegyensúlyozott vitamin- és ásványianyag-bevitel, továbbá a sport és az aktív életmód optimális módon karbantartják az anyagcserét. Kerülni kell a cigarettát, a zsíros ételeket, az alkoholt, és mérsékelni a cukorfogyasztást.

„Szexredbull” - Igaz az, hogy a szex hatására  szárnyakat kapnak a férfiak?

Bizonyos vizsgálatok kimutatták, hogy szex hatására a tesztoszteronértékek a magasba szöknek. Az onanizálásnak azonban már koránt sincs hasonló eredménye. Tehát az aktív, minden szempontból kielégítő szexuális élet egyértelműen pozitív hatású, és rövid távon emelkedett szintű hormonkibocsátást eredményezhet.

Libidó-libikóka - Tévhit, hogy a magas tesztoszteronszinttől lesz jó szerető egy férfi

Ennél sokkal fontosabb, hogy mennyire figyelmes partnerével. A libidó a normálisnál alacsonyabb értékű tesztoszteronszint mellett is jelen lehet, ugyanakkor a tesztoszteronhiány a férfiak mindössze 2,5-6,2 százaléka esetében okozhat erekciós zavarokat.


Kovács Rita

| férfi klimax, libidó, tesztoszteron
2023-09-20 18:49:27
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop