Hirdetés

Mire ügyeljenek a harmincas férfiak?

A férfiak harmincas éveikben érik el szellemi és fizikai teljesítményük csúcsát, azonban a helytelen életmód káros következményei is ilyenkor jelennek meg először. Fontos, hogy a férfiak forduljanak orvoshoz, ha bármi szokatlan tünetet észlelnek.

életmód, férfi, kockázat |

InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.


A nőkkel ellentétben a férfiak zöme nem törődik az egészségével. Kutatások szerint a 40 alatti férfiak nem járnak orvosi ellenőrzésre, legkevésbé szűrésekre, bár éppen nekik származna ebből a legtöbb előnyük.

A hízás kezdete

Ez az az életkor, amikor az anyagcsere lelassul, és felszaladnak a kilók, különösen a hason. Ennek oka lehet a mozgáshiány, az egészségtelen étkezés, a késő esti evés vagy a túlzott italfogyasztás is. Az elhízás kapcsolatba hozható a 2. típusú diabétesszel, a szívbetegséggel, sőt a rákkal is.

Kockázatok

A fenti betegségek kockázata megnő, ha a zsír a deréktájon lerakódik, azért fontos a derékbőség ellenőrzése. Férfiaknál ennek 94 cm alatt kellene maradnia, a szívbetegség szempontjából veszélyeztetettebb ázsiaiaknál pedig 90 cm alatt. A testtömeg-index egészséges tartománya 18,5-24,9.

Harc a kilók ellen

Fontos az alkoholfogyasztás csökkentése, a folyamatos fizikai aktivitás és a rendszeres cardioedzés. Ügyelni kell a kiegyensúlyozott étkezésre is. Kerüljék a finomított szénhidrátokat, a zsírokat, fogyasszanak napi ötször gyümölcsöt és zöldséget, valamint heti 1-2 alkalommal zsíros halat.

A Brit Orvosszövetség alkoholfogyasztással kapcsolatos ajánlása szerint kerülni kell a nagy italozásokat. Az alkohol nemcsak a májkárosodás és a szívbetegség esélyét növeli, de csökkenti a tesztoszteron szintet is, ami a libidó csökkenésével és a spermium szám mennyiségének és minőségének romlásával jár.

A szív teljesítőképessége

A korral minden fontos szerv teljesítőképessége romlik a, a legnagyobb változás azonban a szívben zajlik le. A 30-as életévektől a szív tartalék-kapacitása évente 1 százalékot romlik. Ezért is nagyon fontos a megfelelő testedzés.
Végezzenek aerob edzést, ilyen például a szakaszos edzés, amikor a pulzusszám a maximum 80-95 százalékára felmegy, majd lelassul az újabb gyors szakasz előtt.

Hererák

A 15 és 44 éves férfiak körében leggyakrabban előforduló rákfajta, ha azonban időben felfedezik, a túlélés 95 százalékos. Tanulják meg a here önvizsgálatát, a legkisebb eltéréssel is azonnal forduljanak orvoshoz.

Figyelmeztető jelek

A fentieken kívül fordítsanak figyelmet a mással nem magyarázható fáradtságérzésre, a súlycsökkenésre, a szájban vagy nyelvben jelentkező fekélyre, a tartós rekedtségre vagy köhögésre. Keressék fel az orvost, ha vér jelenik meg a köpetben, a székletben vagy a vizeletben, vagy ha alhasi fájdalmat tapasztalnak.

Ez az az életkor, amikor a legjobban oda kell figyelni a férfiaknak az egészségükre és az életmódjukra, azaz felelősséget vállalni a saját egészségükért.

netdoctor

életmód, férfi, kockázat

2018-09-24 11:02:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop