ÚJ

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH)

Számtalan elmélet született a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kialakulását illetően, bizonyára mindegyik részigazságokat tartalmaz. Az, hogy kasztráltban nem alakul ki, és idős korban a hormonális változásokkal egy időben jelentkezik, a BPH-nak a hormonháztartással való kapcsolatára utal.


Új, hatásos gyógyszer jóindulatú prosztata megnagyobbodás ellen

A súlyosabb vizelési problémákkal járó betegség gyógyszeres kezelése a prosztata simaizom sejtjeire ható, azok összehúzódását gátló, és a prosztata méretét csökkentő készítményekkel lehetséges. Ezek egyik fajtája a vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkező, úgynevezett alfa-1-adrenoreceptor gátlók.


Nem valószínű, hogy életeket menthet a PSA-szűrés

Ha a férfiak PSA-szűrésen vesznek részt, még nem csökkenti annak kockázatát, hogy prosztatarákban haljanak meg, olvasható egy új kutatási jelentésben.


A férfiak gyenge pontja. Prosztatapanaszok szűrése, kezelése

Változókorban nemcsak a nők szervezetében változik a hormonháztartás, hanem a férfiak esetében is. Ötvenéves kor felett 10 férfi közül 6 esetében megnövekszik a dülmirigy, a prosztata. Ez már kisebb növekedésnél is komoly kellemetlenségeket okozhat. Ennél komolyabb gond az alattomosan fejlődő, rosszindulatú prosztatarák, melynek szűrése ma már jelentősen leegyszerűsödött.


Jóindulatú prosztata- megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás a prosztata mirigyének nem rákos jellegű (benignus) daganata. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás az ötven év feletti férfiak között gyakori. Oka ismeretlen, de valószínűleg közrejátszanak a korosodással járó hormonszint-változások.


Ha a férfiak öregedni kezdenek...

Amikor az orvos prosztataadenómáról beszél, egy jóindulatú daganatról szól, amely a húgycső körüli nyálkamirigyekből indul ki. A keletkező duzzanat következtében a húgycső összeszűkül, és ez vizelési zavarokhoz vezet. Különösen kellemetlen a gyakori éjszakai vizelés. Az ürítési inger egyre gyakrabban jelentkezik, a vizelet pedig a betegség előrehaladtával egyre keskenyebb sugárban tud távozni. A prosztata megnövekedésének oka elsősorban a 40. év felé tapasztalható férfi nemihormon-szint csökkent termelésében keresendő. Emiatt a hormonegyensúly a női hormonok javára billen, ettől a külső mirigyek zsugorodnak, a húgycsőközeliek pedig növekedni kezdenek.


A jóindulatú prosztata megnagyobbodás

Mi is az a prosztata? A hím nemi szervrendszer tagja, mely az ondónak kb. harmadát termeli és a bennlévő hímivarsejteknek tápanyagot nyújt. Az ideális létfeltételüket teremti meg az ondóhólyag és mellékhere váladékával együtt.


A nehézvizelés okairól

A szokványostól eltérő, nehezített (kóros) vizeletürítést, mint tünetegyüttest dysuriának nevezzük. A fájdalommal is járó forma a stranguria.


Prosztatatúltengés

A férfiklimax korában, általában 48 -50 év körül fordul elő túlburjánzás részben a prosztata mirigyes állományában, különösen a húgycsövet körkörösen bélelő mirigyszövetben.


data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop