Hirdetés

Nem valószínű, hogy életeket menthet a PSA-szűrés

Ha a férfiak PSA-szűrésen vesznek részt, még nem csökkenti annak kockázatát, hogy prosztatarákban haljanak meg, olvasható egy új kutatási jelentésben.

PSA-teszt, PSA-szűrés |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Amerikai kutatók 501 ötven éves vagy annál idősebb férfi adatait vizsgáltak meg, akiket 1991 és 1995 között diagnosztizáltak prosztatarákkal, és akik 1999 végére meghaltak, és összevetették őket 501 szintén prosztatarákkal diagnosztizált, de életben levő férfi adataival.

Kiderült, hogy a rákban elhunytak 14 százaléka, a kontrollcsoportnak pedig 13 százaléka vett részt PSA-szűrésen. A kutatók szerint, ha a prosztatarák-szűréssel megelőzhető lenne a halálozás, a meghaltak közül kevesebben vettek volna részt szűrésen, mint az élők közül.

A kutatók azt is megállapították, hogy a szűrés a fiatalabb és egészségesebb csoportban sem csökkenti a prosztatarákban való elhalálozás kockázatát, akkor sem, ha a PSA-szűrést mellett ujjal végzett prosztata-vizsgálat is kíséri.

Míg a szűrés növelheti a felfedezett prosztatarákos esetek számát, még a korai stádiumban sem hosszabbítja meg a túlélést, írják a szerzők. – Bizonytalan továbbra is a prosztatarák diagnosztizálásának és kezelésének optimális klinikai stratégiája – áll a tanulmányban. – Az elérhető bizonyítékokra alapozva tünetmentes férfiaknál nem ajánljuk a halálozás csökkentésének céljából történő szűrést. Fontos azonban, hogy jól informáljuk a betegeket, hogy ennek birtokában, megalapozottan dönthessenek a kezelésről.

PSA-teszt, PSA-szűrés

2006-01-12 13:35:19

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop