Hirdetés

A lágyéksérv

Lágyéksérvről beszélünk, ha a hasüregből származó szövetek (bél és hashártya) a hasizmok közötti résen kitüremkednek.

lágyéksérv |

InforMed Hírek20   InforMed | Hulló, D.

Kép: Shutterstock

A kitüremkedett csomó fájdalmat okoz, különösen köhögéskor, előrehajláskor vagy nehéz tárgy emelése közben. Önmagában nem életveszélyes állapot, de magától nem múlik el, és szövődményei lehetnek. Emiatt általában még korai stádiumban érdemes megműteni.

Hajlamosító tényezők

Kisfiúkban és férfiakban gyakrabban fordul elő, mint nőkben. Akinél a családban már előfordult, nagyobb a lágyéksérv kockázata. Egyes betegségek, mint a cystás fibrosis, a krónikus köhögés, a krónikus székrekedés hozzájárulnak a sérv kialakulásához.

A hasban lévő emelkedett nyomás túlsúly vagy terhesség következtében előidézhet lágyéksérvet. További hajlamosító tényezők az álló-, valamint nehéz fizikai munka és a koraszülöttség is. Akinél már előfordult lágyéksérv az egyik oldalon, annál megjelenhet a másik oldalon is.

Lefolyás, szövődmények

Idővel a sérv növekszik, ezzel fokozza a környező szövetekre ható nyomást. Férfiaknál a sérv lecsúszhat a herezacskóba, annak duzzadását és fájdalmát okozva. A kitüremkedett hashártya és a bélszakasz kizáródhat, amely erős fájdalommal, hányingerrel, hányással jár, mivel a béltartalom és a gázok nem tudnak továbbhaladni a bélben. A leszorítás miatt során a bél véráramlása megszűnik, a bélszakasz elhal. Ez egy életveszélyes állapot, amely azonnali műtéti beavatkozást igényel.

Vizsgálat, teendők

A vizsgálat során az orvos a lágyék megtekintése és tapintása mellett általában arra kéri a beteget, hogy köhögjön, mivel ez a manőver fokozza a hasüregi nyomást, így a sérv jobban kidudorodik. Ha a sérv kicsi, és nem okoz panaszt, a sebész javasolhatja, hogy egy ideig csak figyelemmel kell kísérni az állapotot. Ha a sérv fájdalmassá válik és növekedni kezd, érdemes megelőzni a további szövődmények kialakulását.

A sérvműtét

A műtétet két módon szoknál végezni, lehet nyitott vagy laparoszkópos beavatkozás.

A nyitott műtét során a lágyékban ejtett metszést követően a sebész visszahelyezi a hasüregbe a kitüremkedett szöveteket, majd összevarrja az elgyengült és kitágult izomszéleket. A sérült izomszakaszt hálóval megerősíthetik, hogy meggátolják a sérv kiújulását. A műtétet követően négy–hat hét alatt felépülnek a betegek és visszatérnek a normális fizikai aktivitáshoz.

A laparoszkópos műtét során a sebész több kisebb nyíláson keresztül jut a hasüregbe. Egyik nyíláson egy kamerát vezet be, amellyel a műtéti folyamatot végig látja a has belseje felől. Egy másik nyíláson keresztül pedig bevezeti azt az eszközt, amellyel a sérvet megszünteti. A beavatkozást altatásban végzik, és itt is lehetőség van háló beültetésére.

Ezzel az utóbbi módszerrel általában kevesebb panaszuk van a pácienseknek, és gyorsabb a felépülés is. Jó választás lehet azokban az esetekben is, amikor a hagyományos műtétet után a sérv kiújul. Ezt a módszert szokták javasolni kétoldali lágyéksérv esetén is. Bár néhány cikkben azt írták a laparoszkópos műtétről, hogy több szövődménnyel járhat, mint a hagyományos műtét, gyakrabban újul ki a sérv, érdemes tapasztalt operatőrt választani, aki jártas a technikában, így ezek a kockázatok csökkenthetőek.

Nem javasolják a laparoszkópos műtétet nagyméretű sérvek esetén, illetve ha már a sérvtartalom lecsúszott a herezacskóba. Kockázatos abban az esetben is, ha már volt korábban a betegnek más kismedencei műtétje, pl. prosztata eltávolítása.

Megelőzhető?

A veleszületett rendellenességekkel szemben sajnos nincs mit tenni. De ha tartja az egészséges testsúlyát, rostokban gazdag ételeket fogyaszt, amelyek mellett nem lesz székrekedése, és odafigyel arra, hogy helyesen emeljen nehéz tárgyakat, azzal csökkenti a sérv kialakulásának a kockázatát. A dohányzás és az abból eredő köhögés kiválthat sérvet, de mindenképpen rontja a meglévőt.

A sérvkötő

A sérvet helyben tartó segédeszköz nem szünteti meg a betegséget, és nem is véd meg a szövődményektől. Akkor szokták javasolni a használatát, ha a sérv kellemetlenséget okoz. Viselése a műtét időpontjáig csökkentheti a panaszokat, de semmiképpen sem helyettesíti a műtéti megoldást.

lágyéksérv

2022-12-12 13:47:02

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop