Lágyéksérv

Lágyéksérvben a belek egy nyíláson keresztül a hasfalon át a lágyékcsatornába nyomulnak (ez az az út, amelyen keresztül a herék közvetlenül születés előtt a hasüregből a herezacskóba leszállnak).

lágyéksérv | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Ha a sérv oka az, hogy a nyílás születéskor lazább vagy gyengébb a normálisnál, veleszületett vagy indirekt sérvnek nevezik. Ha a bél a lágyékcsatorna alapjában lévő kisebb ellenállású ponton tör át, szerzett vagy direkt sérvnek nevezik.

A lágyéksérvek mindkét típusában, a belek lenyomódhatnak a herezacskóba, ami általában fájdalmatlan kidudorodást hoz létre a lágyékon és a herezacskóban. A kidudorodás megnagyobbodhat, ha a férfi feláll, és megkisebbedhet, ha lefekszik, mivel a sérvtartalom a gravitációnak megfelelően oda-vissza csúszkál. Sebészeti helyreállító műtétet lehet ajánlani a sérv méretétől és az általa okozott kellemetlenségtől függően. Ha a belek egy része beszorul a herezacskóba, a vérellátás megszűnhet, és a bél ezen része esetleg elhal. Ebben az esetben sürgős sebészeti beavatkozást végeznek, a belet a lágyékcsatornából kihúzzák és beszűkítik a nyílást, hogy a sérv ne újulhasson ki.

| lágyéksérv
2009-02-17 16:27:31
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop