A körülmetélés kockázatai és előnyei

Egy széleskörű, részletes tanulmánynak köszönhetően több információhoz juthatnak az újszülött fiúcsecsemők szülei a körülmetélés kockázatai és előnyei tekintetében.

körülmetélés, komplikáció, kockázat, előny, elÅ‘ny | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rustad, M.

A University of Washington orvosai több mint 9 évre visszamenőleg megvizsgálták Washington állam valamennyi kórházi feljegyzését. Azt állapították meg, hogy 476 körülmetélésre esett 1 komplikáció, ami 0,20 százaléknak felel meg.

Ezt megelőzően az újszülöttek körülmetélésével kapcsolatos kockázatokról sokkal kevesebb szó esett, mint az előnyökről.

A dr. Dimitri Christakis, a seattle-i University of Washington School of Medicine gyermekgyógyász professzora és a Child Health Institute társigazgatója által vezetett tanulmány a Washington-állambeli, 1987 és 1996 között készült kórházi feljegyzéseket nézte át.

A tanulmányozott időszakban született 354 297 fiú közül 130 475-nél végeztek circumcisiót kórházban. A tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy 287-nél jelentkezett a beavatkozással kapcsolatos komplikáció. A legáltalánosabb volt a műtét közbeni (intraoperatív) vérzés (230 eset) és a kezelést igénylő péniszkárosodás (52 eset). Ezek a komplikációk meghosszabbították a kórházban töltött időt is.

Christakis professzor elmondása szerint a tanulmány csupán a csecsemő első kórházi tartózkodása alatt fellépett kockázati tényezőkről szól, mert például az orvosoknak tudomása van arról, hogy egyes körülmetélt gyerekeknél fertőzés léphet fel. De mivel ezek általában a szülést követő kórházi tartózkodás után jelentkeznek, adataik nem szerepelnek a jelen tanulmányban.

A tanulmány a Journal of the Ambulatory Pediatric Association című folyóirat 2000. januári számában jelent meg.

Christakis professzor szerint az objektív orvosi tanácsot kereső szülőknek és gondozóknak a tanulmány tartalmazza a beavatkozásnak mind a relatív kockázatait, mind az előnyeit.

"A szülők állandóan kérdéseket tesznek fel " mondja a professzor. " Én nem voltam megelégedve a kockázatokat illető, eddig rendelkezésre álló bizonyítékokkal."

"Általában nagyon ritkán elforduló kockázatokról és ritka előnyökről beszéltünk. Most megmondhatom a szülőknek, hogy 500 körülmetélt fiú közül 1-nél fordulhat elő komplikáció, és 100-ból egynél jelenthet a beavatkozás előnyt. Az emberek ezt másképpen fogják mérlegelni. A gyerekek túlnyomó többségének azonban sem orvosi értelemben vett előnye, sem hátránya nem származik a circumcisióból.

Az eljárás előnyeiről számos tanulmányt írtak már, ám a kockázatokról lényegesen kevesebbet. A közismert előnyök közé tartozik a hímvessződaganat, a húgyúti fertőzések és a szexuális úton terjedő betegségek kockázatának csökkenése.

A körülmetélésből vagy annak hiányából fakadó majd minden probléma (húgyúti fertőzés, erős vérzés és péniszsebek) könnyen kezelhető.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| körülmetélés, komplikáció, kockázat, előny
2002-07-31 17:01:17
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop