Hirdetés

Mi a közös a pénisz ferdeségében és a megkeményedett tenyérben?

A pénisz ferdeségével járó Peyronie betegség szerencsére ritkán fordul elő. A kórképre jellemző, hogy a pénisz bőre alatt egy lapos csomó, vagy köteg tapintható, amely miatt merev állapotban a hímvessző felfelé, lefelé, vagy oldalra hajlik.

pénisz, Peyronie-betegség |

InforMed Hírek12   InforMed


Társulhat hozzá merevedési zavar, vagy akár fájdalom is. A betegség általában lassan alakul ki, és fokozatosan romlik. Előfordul, hogy a folyamat magától megáll, vagy javulni kezd, de ezek a ritkább esetek. A betegek általában akkor fordulnak orvoshoz, ha előrehaladott állapotban vannak, és a probléma állandó fájdalmat, vagy közösülési nehézséget okoz számukra.

Bár a szakemberek nem tudják a kórkép pontos okát, általában valamilyen sportolás, baleset vagy közösülés közben bekövetkezett sérülés áll a hátterében. A sérülés során kisebb erek elrepednek, majd ezt a területet a regenerálódás folyamatában hegszövet tölti ki. Az életkor előrehaladtával a sebgyógyulás egyre nehezebben zajlik. Vannak, akik öröklött tényezők miatt fokozottan hajlamosak a hegképzésre. Folyamatban vannak vizsgálatok, amelyben az kutatják, hogy a jelenségnek köze van-e az immunbetegségekhez. A hímvessző betegsége ugyanis nagyon hasonlít ahhoz a folyamathoz, amely a tenyéren jelentkező ún. Dupuytren kontraktúra kialakulásakor látható.

A Peyronie betegségben heg kevésbé tágul, mint a pénisz normál szövetei. Merevedéskor a feszes heg nem képes térfogatában nőni, így a pénisz a heg irányába elhajlik és fájdalmasan feszülhet. Ez a testi problémák mellett lelkieket is okozhat, és befolyásolhatja a nemzőképességet is.

A szakorvosi vizsgálat során az orvos először nyugalmi állapotban próbálja kitapintani a bőr alatti feszes csomót vagy köteget. Esetleg érdemes egy fotót vinni a merev állapotban látható görbeségről. Az ultrahang segíthet a pénisz belső szerkezetének vizsgálatában.

A betegség előrehaladott állapotában injekciós kezeléshez szoktak folyamodni. Verapamil, interferon és kollagenáz kezeléssel is történnek próbálkozások. Amennyiben az állapot nem javul, a sebészi beavatkozás segíthet. A kezelés általában ambulánsan zajlik vagy rövid kórházi tartózkodást igényel, és 4-8 hét nyugalom után gyógyul.

Forrás: Mayo Clinic

pénisz, Peyronie-betegség

2014-01-20 19:04:08

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop