Tanulmány: hosszú távon több mellékhatással járhat a prosztatarák protonsugárral való kezelése

Egy új amerikai tanulmány szerint hosszú távon több mellékhatással járhat a prosztatarák protonsugárral való kezelése, mint a hagyományos röntgenbesugárzással való gyógyítás.

prosztatarák, protonsugár | MTI Hírek 2012 ;9
Az idősek számára biztosított amerikai állami egészségügyi ellátás, a Medicare adatait áttekintve, a szakemberek kiderítették, hogy a protonsugárral kezelt férfiak esetében a későbbiekben egyharmaddal több bélprobléma - vérzés, elzáródás - fordult elő, mint a hagyományos röntgensugárral kezelteknél.

A kutatók az eddigi legnagyobb méretű ilyen tanulmányban több mint 12 ezer, a prosztatarák korai stádiumával kezelt férfi egészségügyi adatait tekintették át 2002 és 2007 között követéses eljárásban, négy év távlatában. Azt találták, hogy évente minden 100 protonterápiás beteg esetében 18-nál léptek fel a későbbiekben bélproblémák, míg a hagyományos röntgenbesugárzás egy korszerűbb technikájával, az IMRT-technikával kezelt betegek esetében ez a szám csak 12 volt.

A tanulmányt a héten ismertetik San Franciscóban egy orvosi konferencián.

"Ez egy megfigyelésre épülő tanulmány, és nem végleges" - hangsúlyozzák a szakemberek.

A protonterápia ígéretes gyógymód, de még nem derültek ki előnyei a prosztatarák kezelésében - hangsúlyozta Jason Efstathiou, a Massachussettsi General Hospital szakorvosa, aki egy új tanulmányt készít a protonkezelésről.

Az ebben a kórházban protonterápiával kezelt betegek eredményei azt jelezték, hogy a terápia utáni első hat hónapban kevesebb komplikáció lépett fel, ám ez "rövidtávú előny lehet", amely eltűnik, vagy nem jelenik meg más kórházakban, ahol ezt a kezelési módot használják - magyarázta Efstathiou.

Egy új, még átfogóbb tanulmányhoz nyáron látnak hozzá, eredmények 3-5 év múlva várhatók.

Sugárkezelésre alkalmas protonokat egy évtizede használnak a gyógyászatban. A protonsugár sokkal alkalmasabb a gyógykezelésre, mint a röntgenbesugárzás, mert igen pontosan irányítható, és a célba vett daganatra a lehető legnagyobb sugáradag juthat anélkül, hogy a környezetében lévő egészséges szövetek károsodnának.

A gyógykezelésre alkalmas protonsugarakat ciklotronban állítják elő, ezért egyelőre nem sok gyógyintézetben alkalmazzák. Az Egyesült Államokban kilenc ilyen központot építettek eddig.

A Medicare adatait feldolgozó tanulmány épp az ellenkezőjét mutatta ki, mint az American Society for Radiaton Oncology című tudományos folyóiratban január elején megjelent két másik kisebb vizsgálat, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a protonsugárzással végzett kezelés kevesebb mellékhatást eredményez.
| prosztatarák, protonsugár
2012-02-02 09:26:03
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop