Prosztatarák: hatásosabb a helyi sugárkezelés

A hagyományosnál kétszer hatásosabb lehet az alacsony dózisú sugárkezelés, vagyis a brachyterápia a prosztatarák ellen - derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatásból.

prosztatarák, sugárkezelés, brachyterápia, daganat | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A kutatók 398 prosztatarákos beteget vizsgáltak. A daganat egyiküknél sem terjedt túl az a prosztata tokján. Összehasonlították az alacsony dózisú, daganat közeli belső sugárterápiát és a szokott nagy dózisú külső sugárkezelést. Öt év elteltével a radioaktív implantátummal kezelt prosztatarákos betegek között kétszer több volt a daganatmentes, mint a szokásos sugárterápiával kezelt betegek között - állapította meg a tanulmány, mely elsőként hasonlította össze a két eljárást.

Bár sokat javultak a túlélési esélyei azoknak, akik implantátumot kaptak, de komolyabb mellékhatások, többek közt vizelési problémák léptek fel, mintegy nyolc százaléknál, szemben a szokásos módon kezeltek két százalékával.

A brachyterápia igen költséghatékony, de a megbízható eredmények érdekében hosszú képzési időre és tapasztalatszerzésre van szükség.

The Telegraph

| prosztatarák, sugárkezelés, brachyterápia, daganat
2015-04-28 21:32:35
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop