A prosztatarák öröklődése

A prosztatarák különböző formáinak öröklődését vizsgálták meg a Lund-i Egyetem kutatói.

öröklődés, áttét, prosztatarák | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A kutatók mintegy 50 ezer olyan férfit vizsgáltak meg, akinek a testvére prosztatarákos volt. 30 százalék volt a betegség előfordulása a vizsgáltak 75 éves koráig, szemben a svéd átlag 13 százalékával. Még nagyobb veszélyben voltak azok, akiknek az édesapja és a testvére is prosztatarákos lett - náluk a betegség előfordulási gyakorisága 48 százalék volt.

A prosztatarák legagresszívebb, áttéteket adó formájának öröklődése meglehetősen kicsi a kutatók szerint. Kockázata az átlagos férfilakosságnál öt százalék, azoknál, akiknek a testvérénél előfordult, kilenc százalék, akiknek az apja és a testvére is prosztatarákos volt, 15 százalék.

A kutatókat leginkább az lepte meg, hogy a legagresszívebb változat gyakorisága egyforma volt azoknál, akiknek a testvérénél prosztatarákot diagnosztizáltak - függetlenül attól, hogy náluk az enyhe vagy a súlyos változatról volt-e szó.

A svéd kutatók azt javasolják, hogy azok a férfiak, akiknek közeli családtagjánál prosztatarákot fedeztek fel, menjenek el szűrésre 40 és 50 éves koruk között.

Megelőzésként az egészségügyi hatóság azt kéri a férfiaktól, kövessék a modern irányelvek szerinti egészséges étrendet, végezzenek rendszeres testmozgást és tartózkodjanak a dohányzástól.

| prosztatarák, öröklődés, áttét
2019-12-05 15:19:17
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop