Nemibetegséget okozó vírus és a prosztatarák kapcsolata

SAN DIEGO-- Az American Association for Cancer Research áprilisi éves kongresszusán kutatók arról számoltak be, hogy az a vírus, amely a nemi szerveken szemölcsszerű elváltozásokat okoz és a méhnyakrák hajlamot fokozza, férfiak körében a prosztatarákra hajlamosít.

prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, vírus, HPV, fertőzés, méhnyakrák, rák, rosszindulatú daganat, vírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Dr. Charles Rabkin, a National Cancer Institute (Bethesda, Maryland) kutatója és munkatársai megállapításukat a kaliforniai ráknyilvántartás 3 0 évre terjedő, csaknem 50000 férfit, nőt és gyermeket felölelő anyagának feldolgozására alapozzák.

A kutatók a szexuális úton fertőző humán papillomavírus 16-os típusa elleni antitesteket keresték felnőttektől 1959 és 1966 között levett és tárolt vérmintákban. Antitestek jelenléte a vírussal történt fertőződésre utalna.

A tanulmányban szereplő 18000 férfi közül 49 esetben találtak prosztatarákot. Ez még nem bizonyíték arra, hogy a HPV fertőzés prosztatarákot okozna, más tényezővel is kapcsolat lehet, mely a betegség valódi oka.

A prosztatadaganat szövetében talált vírus bizonyíték lenne, de eddig még nem sikerült kimutatni.

A korábbi vizsgálati eredményekkel összhangban, a nők között, ha a 20-30 éves korukban levett vérmintában HPV-16 antitestet találtak, annak valószínűsége, hogy 50-60 éves korukra méhnyakrákjuk lesz, háromszoros volt.

Az eredmények azt sugallják, hogy a méhnyakrák tartósan fennálló HPV fertőzés következménye, és megerősíti a HPV fertőzés eradikációjára tett erőfeszítések szükségességét fiatalokban, a későbbi méhnyakrák megelőzésére, a kutatók szerint.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, vírus, HPV, fertőzés, méhnyakrák, rák
2002-07-31 18:31:19


data-full-width-responsive="true">