A náthavírussal kezelik a prosztatarákot

Az átalakított közönséges náthavírussal gyógykezelik a prosztatarákot, mely a tüdőrák után a második leggyakoribb halálok nyugaton.

prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, vírus, náthavírus, PSA, rák, rosszindulatú daganat, vírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Boyce, N.

A Johns Hopkins Oncology Center, Baltimor és a kaliforniai biotechnológia társaság, a Calydon, a náthavírus mutáns törzsét állította elő, amely csak a prosztatasejteket támadja meg.

A vírus bármilyen sejtbe képes behatolni, de csak a prosztataspecifikus antigént termelő sejtekben lesz aktív. Az antigén egy fehérje, mely az ondótermelésben vesz részt ás csaknem kizárólag a prosztatában fordul elő.

Az új vírus előállításához a Calydon kutatói először azonosították azt az emberi gént, amely a PSA-t készíti és megtalálták azt a szabályozó részt, amely gondoskodik arról, hogy a PSA csak a prosztatában termelődjön.

Ezután ezt a szabályozó génszekvenciát beültették a vírus egy nagyobb méretű génjébe, amely a vírus szaporodásában szerepel. Ennek eredményeként, amikor a vírus a prosztatába kerül, a PSA szabályozó bekapcsolja a vírusszaporító gént, a vírus szaporodni kezd és elpusztítja a prosztata szövetét.

A vírus a normális prosztatát is pusztítja, nem csak a ráksejteket. A prosztata azonban a termékenység illetve a potencia szempontjából nem létfontosságú, egyéb eljárások is, mint a műtét, a kemoterápia illetve a sugárkezelés, szintén elpusztítja a mirigyet.

Ha a vírus a PSA-t nem termelő sejtekbe kerül, csak nyugodtan ül, amíg a sejt normális anyagcseréje lebontja, mondta a Calydontól Daniel Henderson.

Egérkísérletek során a vírus egyetlen, a prosztatába adott injekciójával a daganat mellékhatások nélkül hat hét alatt drámaian összezsugorodott.

A Cancer Research júliusi számában közölt tanulmány szerint a daganatok mérete az eredeti méret 16%-ára csökkent. Rövidesen emberen is elkezdik a kísérleteket. A kutatók remélik, hogy intravénásan beadva a vírus a szervezetben lévő áttéteket is felkutatja és elpusztítja.

A Calydon féle vírus esetenként PSA-t nem termelő sejtekben is képes szaporodni, Jonathan Simons, a Johns Hopkins egyik kutatója szerint azonban valószínűtlen, hogy a betegeknek ártson. " Az immunrendszer képes megszabadulni tőlük", mondta.

Nagyobb problémát jelent az, hogy nagy adag vírus beadása szükséges, mert az emberek nagy része volt már náthás, ezért az immunrendszer felkészült a vírusok elpusztítására.

Frank McCormick, a san francisco-i University of California kutatója, hasonló vírusokkal foglakozik. Szerinte a mellékhatások veszélye attól függ, mennyire specializált a vírus.

McCormick vírusai szelektíve megfertőzik azokat a ráksejteket, amelyekből hiányzik a tumor- elnyomó fehérje, a p53.

McCormick vírusa öszezsugorította a daganatokat és megállította a betegség elhatalmasodását 16 fej-nyak rák esetén és nem volt mellékhatásuk.

Megjelent: New Scientist

| prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, vírus, náthavírus, PSA, rák
2002-07-31 18:37:59


A vörösbor védhet a prosztatarák ellen

Kisebb mértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása a MedUni Wien urológiai klinikájának kutatói szerint.


Milliárdokat fordítanak évente a prosztatarákos betegekre

Tavaly csaknem 3,4 milliárd forintba került az egészségbiztosítónak a prosztatadaganatos betegek gyógyítása - írta a Világgazdaság pénteken a Nemzeti Egészségbiztos...


Motoros felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

A világ 90 országának 600 városában 70 ezer motoros felvonulása hívja fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a szűrés fontosságára egy időben vasárnap; a ...


A prosztatarák kísérleti terápiája

Mélytengeri baktériumból származó, fényérzékeny anyagot, WST11-t adnak be a betegbe, amely lézerrel aktiválva elpusztítja a prosztata daganatos sejtjeit. A fotodinámiá...


A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében, kiemelt hangsúlyt helyezve a prosztatarákr...


data-full-width-responsive="true">