Új remények a prosztatarákos betegekne

REDONDO BEACH - Bruce Binder, 52 éves számítógépes szakember úgy nyilatkozott, hogy inkább meghalt volna, minthogy prosztatadaganatát megoperálják, mert a műtét ugyan megmentette volna az életét, de többé nem élhetett volna nemi életet.

prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rák, rákterápia, ProstaScint, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Cortez, M. F.

Tíz évvel ezelőtt az impotenciával vagy inkontinenciával járó műtéteknél egyet lehetett tenni, várni és imádkozni. Binder és hozzá hasonló sorstársai viszont újfajta kezelési módszerekre vágytak.

"Nem tudtam elképzelni az életemet szex nélkül, pelenkában," jelentette ki Binder, aki éppen akkor kötött új házasságot, amikor öt évvel ezelőtt diagnosztizálták betegségét. "Semmit sem tettem ellene, csak vártam, hogy mikor halok meg."

Ennek azonban nem kell így lennie, mert a már meglévő módszerek továbbfejlesztése, és új kezelési eljárások kidolgozása új reményt ad a prosztatarákos betegeknek.

A Boston Life Sciences, a Cell Genesys és még számos cég dolgozik mindenféle megoldáson, a vakcinától a génterápiáig, míg mások, például a Theragenics és az UroMed a már meglévő kezelési módszereket hatékonyabbá tették, és csökkentették a mellékhatások súlyosságát.

"Rengeteg ígéretes újítás kifejlesztése van folyamatban," mondta dr. Robert C. Flanigan, a Loyola Egyetem orvosi karának urológiai tanszékvezetője. A kutatások javarésze ugyanakkor még kezdeti stádiumban van, és sajnos évekbe telik, amíg ezek alkalmazható eljárások lesznek, tette hozzá.

Bindert kriokirurgiával kezelték; az eljárás során fagyasztással pusztítják el a daganatot, miközben a környező egészséges szövetet érintetlenül hagyják. A páciens öt évig tünetmentes maradt, utóhatások nélkül. Az Egyesült Államokban a Candela, a Cryomedical Sciences és az ENDOcare gyártanak kriokirurgiás készülékeket.

A prosztatarák kezelési eljárásainak potenciálisan hatalmas piaca van. Csak a kemokezelés, amelynek hatóanyagai a daganat növekedését serkentő hormonokat gátolják, éves szinten 1 milliárd dolláros bevételt hoz, tudtuk meg a Hambrecht & Quist elemzőjétől, Alex Zissontól.

Ilyen gyógyszereket a TAP Holdings - a japán Takeda gyógyszergyár és az amerikai Abbott Laboratories közös vállalata -, a Zeneca és a Schering-Plough gyárt. Ezekkel a készítményekkel csökkenthető a tumor mérete és enyhülnek a beteg fájdalmai, de véglegesen nem gyógyítható a prosztatarák. És miközben a beteg életét két-három évvel meghosszabítják, ezek a gyógyszerek akár impotenciát is okozhatnak.

Mintegy tíz évvel ezelőtt az Eli Lilly & Co. egy egyszerű vértesztet dobott piacra a prosztatarák diagnosztizálására, ma ugyanezt a Beckmann Instruments gyártja és forgalmazza. Ezzel helyettesíteni lehetett a fájdalmas és gyakran hatástalan rektális feltárást, és ennek köszönhetően egyre nagyobb lett az időben diagnosztizált esetek száma a fiatalabb betegek körében is.

A prosztatarák jelenleg a leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban, több mint 300000 esettel évente. A férfiak között pedig ez a második leggyakoribb rákos halálok, melynek évente 41400 ember esik áldozatául. A húgyhólyag alapjánál elhelyezkedő prosztata a sperma egyik alkotóelemét választja ki, és emellett nedvesen tartja az urethra nyálkahártyáját.

Kevés férfi akad, akivel a prosztatarákról nyíltan beszélni lehetne, elsősorban a kezelés mellékhatásai miatt. Ennek a hallgatásnak az lett az eredménye, hogy a kutatási források elosztásánál a vállalatok és a kormányzat is kevés figyelmet szenteltek a gyógymódok fejlesztésére. A emlőrákkutatás például az Egyesült Államokban négyszer annyi állami támogatást kap, annak ellenére, hogy a két betegségnek közel azonos a halálozási aránya.

"Egyre nagyobb figyelmet kap a prosztatarák gyógyításának helyzete, és nagyon szeretnénk, hogy a közvélemény is megismerje próbálkozásainkat," mondta dr. Culley Carson, a North Carolina Egyetem urológiaprofesszora, egyben a Contemporary Urology című szaklap főszerkesztője. A közvélemény tájékoztatásában sokat segítenek a híres betegek, mint például Robert Dole, a volt szenátor és elnökjelölt vagy Norman Schwarzkopf tábornok, akik nyíltan beszéltek erről a valamikor tabunak számító témáról.

Mindeközben a kutatás halad előre. A Cell Genesys vakcinája genetikalag módosított tumorsejteket tartalmaz, ezáltal egy, az immunrendszert serkentő anyag termelődik, amellyel a rák könnyebben legyőzhető. A Medarex MDX-210 nevű készítményével értek már el bizonyos eredményeket, és az Immunex Novantrone nevű gyógyszerét tavaly engedélyezték a fájdalmak csillapítására azon betegek számára, akiknél más kezelés hatástalannak mutatkozik.

Az Isis Pharmaceuticals a Novartissal együtt dolgozik egy olyan technológián, amely a tumorsejtek genetikai szerkezetét roncsolja szét. Az Introgen Therapeutics adenovírus-p53 génterápiája segít az immunrendszernek a daganat azonosításában és legyőzésében, a Boston Life Science Troponin I nevű új gyógyszere pedig megakadályozza a tumor vérellátását. Szintén ígéretes fejlemények vannak a már alkalmazott technikák továbbfejlesztésében. A Theragenics egy rizsszem nagyságú, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát fejlesztett ki, amely a daganatba juttatva belülről roncsolja szét azt. A Johnson & Johnson nemrégiben kötött szerződést a kapszula forgalmazására, és elemzők becslései szerint a terméktől 600 milliós éves bevétel várható.

Az UroMed már engedélyt kapott a CaverMap Surgical Aid elnevezésű készülékre, amelynek segítségével a prosztata eltávolításakor a sebészek könnyebben azonosíthatják, és így elkerülhetik az erekcióhoz szükséges idegeket. A Merck & Co.-nál a Proscar nevű gyógyszert vizsgálják, ami eredetileg a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás terápiájára kapott engedélyt, és a gyártónál most azt kutatják, használható-e a gyógyszer rákos daganatok kockázatának csökkentésére is.

A prosztatarák kezelésében lényeges elem annak meghatározása, hogy mely dagantok fognak növekedni és válnak rosszindulatúvá, és melyek maradnak alvó állapotban. A Cytogen által kidolgozott ProstaScint képalkotási módszerrel az orvos megállapíthatja, hogy a rákos folyamat túllépett-e a prosztata határain, és a Diagnostic Products új tesztjének segítségével lehetőség nyílik az agresszívebb tumorok azonosítására is.

"Ha valaki új rákterápiák kutatásával foglalkozó céget vezet, akkor a prosztatarákra kell összpontosítania," mondta Stephen A. Sherwin, onkológus, a Cell Genesys elnök-igazgatója. "Ez az egyik leggyakoribb rákfajta, és teljeséggel gyógyíthatatlan. Elképesztően nagy az igény az új felfedezésekre."

Megjelent: Bloomberg Business News

| prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rák, rákterápia, ProstaScint
2002-07-31 19:32:14


data-full-width-responsive="true">