E-vitaminnal megelőzhető a prosztatarák

Nemrégiben jelent meg egy tanulmány, amely szerint a prosztatarák E-vitaminnal megelőzhető.

prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, E-vitamin, béta-karotin, étrend, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

A kísérletekben finn férfiak vettek részt, és a kutatók kimutatták, hogy azok, akik 5-8 éven át napi 50 mg E-vitamint szedtek, 32 százalékkal csökkentették a szimptomatikus prosztatarák rizikóját azokhoz képest, akik nem kaptak vitaminpótlást. A vitaminnal kezeltek körében az ebből a betegségből eredő elhalálozások száma is 41 százalékkal esett vissza. Minderről a Journal of the National Cancer Institute legújabb számában adtak tájékoztatást a kutatók.

"Alapos vizsgálataink eredményei arra engednek következtetni, hogy E-vitaminnal megelőzhető a prosztatarák, amely Észak-Amerikában és Európában az egyik legyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés," jelentette ki dr. Olli P. Heinonen, a helsinki egyetem kutatója.

A vitamin ugyanakkor csak a betegség agresszív, gyors kifejlődésű formáját képest megelőzni. A vitaminpótlásnak semmiféle hatása sem volt a lappangó, aszimptomatikus prosztatarák prevenciójában, olvasható a tanulmányban.

A National Cancer Institute becslései szerint az Egyesült Államokban az idén mintegy 184500 esetet fognak diagnosztizálni, tehát ez lehet a leggyakrabban kórismézett ráktípus az amerikai férfiak körében.

Igaz, hogy közel 40000 beteg hal meg a rák miatt az Egyesült Államokban évente, a prosztatarák mégis általában lassan fejlődő betegség. A rákos páciensek nagy része más okok miatt hal meg.

A tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy az E-vitamin antioxidáns hatása leköti az oxigén szabadgyököket - amelyek feltételezhetően hozzájárulnak a prosztatarák kifejlődéséhez -, és ezáltal fejti ki preventív hatását. Emellett, tették hozzá, a vitamin az immunrendszer hatékonyságát is fokozza.

A finn kutatók az NCI szakembereivel együtt 29133 dohányzó férfit vizsgáltak meg. A résztvevők mind dél-nyugat-finnországiak voltak, koruk 50-69 év. A vizsgálatokat eredetileg abból a célból kezdték el, hogy megtudják, milyen hatással bír az E-vitamin és a beta-karotin a tüdőrák rizikójára.

A beta-karotin (20 mg/nap) az eredmények alapján bizonyos védelmet nyújt a prosztatarák ellen, de csupán azoknál, akik nem fogyasztanak alkoholt, derül ki a tanulmányból. A kutatók előtt is ismeretlen okokból a beta-karotin kifejezetten megnövelte a rák kockázatát azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen isznak szeszesitalt.

Az alkohol és a beta-karotin közötti együtthatás aggasztó jelenség, nyilatkozta a hír hallatán dr. Karin B. Olson és dr. Kenneth J. Pienta, a Michigan Egyetem rákkutató intézetének két munkatársa. Ugyanakkor az már biztatóbb felfedezés, hogy az E-vitamin kifejezetten hatékony védelmet nyújt a prosztatarák ellen, olvasható abban a bevezető cikkben, amelyet a két szakember a tanulmány elé írt.

Az eredmények híre valóban nagyszerű, hiszen "jelenleg senki sem tudja," hogy miként előzhető meg a prosztatarák, mondta dr. Otis Brawley, az NCI egyik igazgatóhelyettese, aki nem vett részt a vizsgálatokban.

Dr. Brawley megjegyezte, hogy további kutatások segítségével a tudósok nemsokára kideríthetik, hogy milyen szerepe van az étrendnek a karcinogenezisben. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a látens prosztatarák elterjedtsége a világ különböző részein azonos, viszont Észak-Amerikában és Európa északi és nyugati országaiban sokkal gyakrabban fejlődik tovább a betegség a szimptomatikus stádiumba. "A különbség oka az E-vitamin, vagy az étrend más összetevője lehet," mondta az NCI szakembere.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy az orvosok mindenkinek E-vitamint írjanak elő, amíg más vizsgálatok meg nem erősítik az eredményeket.

Ezzel más szaktekintélyek is egyetértenek.

Az a gond az ilyen felmérésekkel, hogy egy adott kérdésre keresik a választ, de gyakran nem azt találják meg, jelentette ki dr. Patrick C. Walsh, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Brady Urológiai Intézetének igazgatója, majd emlékeztetett, hogy a kutatómunka célja eredetileg a tüdőrák alaposabb megismerése volt. Ezek után a kutatók újból kielemezték az adatokat, és új következtetéseket gyártottak, tette hozzá.

"Mindent el kell követnünk, hogy a prosztatarák gyakoriságát visszaszorítsuk, de ehhez célzott és széleskörű kutatásra van szükség," mondta dr. Walsh

Megjelent: Medical Tribune News Service

| prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, E-vitamin, beta-karotin, étrend
2002-07-31 20:24:53


Web Design & Development Prowebshop